Šef diplomatije

Konaković održao važan online sastanak sa bh. ambasadorima u EU

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković održao je ključan online sastanak sa BiH ambasadorima u EU.

Satanak je bio fokusiran na otvaranje EU pristupnih pregovora za BiH koje se očekuje narednog mjeseca. Učesnici online sastanka izvijestili su ministra Konakovića o dosadašnjim aktivnostima kada je riječ o lobiranju, zagovaranju i promicanju informacija o napretku BiH na putu ka EU u državama članicama Unije u kojima su akreditirani.

Ministar Konaković je tom prilikom naglasio da je riječ o zadnjoj rundi razgovora na iznimno važnom europskom putu za BiH, uoči martovskog Izvještaja Europske komisije u kojem bi se trebao prepoznati napredak koji je naša zemlja postigla nakon čega bi uslijedila preporuka Europskom vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH. Izrazio je nadu da ćemo se svi u narednim sedmicama posvetiti radu i aktivnostima kako bismo postigli dugo očekivani cilj u procesu europskih integracija.

Tokom sastanka informirao je ambasadore o svojim susretima na najvišem političkom nivou sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU i predsjednicom Europske komisije te dao instrukciju ambasadorima da ulože dodatne napore u zemljama prijema kako bi stav Europskog vijeća u martu bio pozitivan za Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku su se odazvali svi ambasadori BiH u zemljama članicama EU što jasno pokazuje zajedničko opredjeljenje u našoj zemlji za evropski put, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podsjetimo, Konaković je ranije rekao da su EU integracije možda jedina šansa za bh. ekonomiju.

"Mislim da smo u posljednjih nekoliko mjeseci u potpunosti otvorili vrata za EU integracije koje su u ovom trenutku zaista važne za Bosnu i Hercegovinu. Tako da EU zapravo razmatra svih šest zemalja s područja Balkana kao potencijalne članice, buduće članice EU, tako da će to biti glavni prioritet", rekao je Konaković odgovarajući na pitanja novinara tokom Minhenske sigurnosne konferencije.