ekonomska diplomatija

Konaković otvorio petu „Školu ekonomske diplomatije“

Peta „Škola ekonomske diplomatije“ organizovana je u sadejstvu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH i Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Današnju, petu u nizu školu otvorio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

"Smatram da je promicanje ekonomske diplomatije ključni alat za jačanje međunarodne trgovine i ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine. Moja predanost vidljiva je kroz kontinuirane napore u uspostavljanju i jačanju bilateralnih i multilateralnih odnosa, kao i kroz sudjelovanje u međunarodnim ekonomskim forumima i pregovorima. Posvećenost ovoj oblasti treba da nas motivira da radimo zajedno kako bismo ostvarili naše zajedničke ciljeve u promicanju ekonomskog prosperiteta naše zemlje - rekao je tom prilikom.

Učesnicima su se obratili i predsjednik VTK/STK BiH Vjekoslav Vuković, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) Marko Kubatija i šef Odsjeka za obuku Agencije za državnu službu BiH (ADS BiH) Zdravko Kujundžija.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH predavači su bili sekretar Edin Dilberović, šef kabineta ministra vanjskih poslova Zlatan Burzić, pomoćnik ministra za opće poslove Ahmet Halilović i pomoćnica za multilateralne poslove Ministarstva vanjskih poslova BiH Aida Hodžić.

Tokom rada “Škole ekonomske diplomatije” govoreno je o novim perspektivama i mogućnostima Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, savremenoj diplomatiji i njenim globalnim izazovima te pravnim okvirima za strana ulaganja