MVP zadovoljan

Konaković: Ovo je pobjeda BiH. Ne postoji zemlja u regionu koja je ovo dobila u kraćem roku

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je da je današnji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH i preporuka za otvaranje pregovora veoma važna stvar i 'mala pobjeda' BiH.

"Ne postoji zemlja u regionu koja je od dobijanja kandidatskog statusa do uslovne odluke o pregovorima to prošla za period od 10 mjeseci. To je slučaj sa Bosnom i Hercegovinom", rekao je Konaković.

On je podsjetio da je Hrvatska čekala dosta dugo, a Sjeverna Makedonija čak 15 godina.

"To pokazuje o kako kompleksnim procesima se radi i zato je ovo je odlična poruka.

Ona ima težinu, posebno kada se uzme u obzir da smo i kandidatski status dobili nezasluženo, da je to bilo zbog geopolitičkih dešavanja. Sad smo dobili odluku u kojoj piše 'preporučujemo', a ne 'preporučit ćemo'. Zato smo se borili do zadnje minute", naveo je šef bh. diplomatije.

On je istakao da EU nije stavila nikakve nove uvjete pred BiH, već se radi o starim uvjetima koje vlast nije stigla ispuniti.

"Ovog puta je izvještaj razlog zašto se uopće govorilo o preporuci, iako je bilo onih koji su to protiv, znate kako se odlučuje unutar EU, u Njemačkoj i Nizozemskoj to odobravaju parlamenti, teško je doći do koncezusa. BiH i njeni lobisti su ipak zabilježili malo pbojedu. Nije za euforiju ali jeste za ubrzavanje ispunjavanje uvjeta", naveo je Konaković.

On je kazao da priče skeptika i euroskeptika kako nas EU neće, sad više nisu primjerene jer smo čuli da su za nas vrata širom otvorena.

"Imam ličnu satisfakciju da evo odgovorim zašto razgovoramo, zašto pregovaramo, zašto sjedimo, što se nismo potukli na sastanku u Konjicu. Kako bi onda danas onda izgledao ovaj izvještaj? Danas vidimo da se kompromis jedino isplati. Naš cilj je da bolji život građana", govori Konaković.

A, ulazak u EU iz temelja mijenja stanje u zemljama, naveo je Konaković pa je istakao primjer Ruminije koja je 2007. godine imala 20 posto od prosjeka BDP-a EU.

"Sad su to skoro dostigli. Bugarska je u četiri godine udvostručila plate nakon što su postali članovi EU", istakao je Konaković.

MVP je dalje naveo da je EU donijela važnu političku odluku koja obavezije vlast na jači intenzitet u radu.

"Ovo je veliki korak za BiH. Pozivam sve političare da tako shvate ovu poruku", naveo je Konaković.

On je ponovio da će EU dati ogroman paket podrške za BiH, a da on bira ekonomiske poticaje.

"“Bit ćemo dosta konkurentniji kroz poslovne prilike. Naši izvoznici sa kamionima na granicama čekaju godišnje 3.000 godina da izvezu svoje proizvode. Zamislite kad te granice nestanu koji je to potencijal za one koji izvoze. Zamislite kakav će biti interes stranih investitora. Sve su elementi za optimizam i razlog za dalju posvećenost“, rekao je Konaković.