raport saznaje

Konaković predao krivičnu prijavu protiv Rimca zbog slučaja Gavrankapetanović

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković predao je krivičnu prijavu protiv ministra zdravstva FBiH Nediljka Rimca, saznaje Raport.

Krivičnu prijavu, prema našim saznanjima, predao je SIPA-i.

Rimac je dva puta odbio dati saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a iako je privremeni Upravni odbor ove ustanove proveo konkursnu proceduru na kojoj je Gavrankapetanović bio prvorangirani.

Rimac se čak oglušio i na posljednji zaključak Vlade FBiH po kojem je Upravni odbor trebao izmijeniti svoh zahtjev prema Rimcu, na osnovu čega bi on trebao dati svoju saglasnost.

Rimac je, o čemu je Raport pisao, u odgovoru naveo da faktički ne razumije novi zahtjev Upravnog odbora te ponovo odbio dati saglasnost za imenovanje direktora navodeći da su razlozi isti - a to je da Gavrankapetanović nema certifikat iz oblasti menedžment u zdravstvu.

Konaković je ranije govorio da Gavrankapetanović ima i više od certifikata, a to je diploma Ekonomskog fakulteta u Sarajevu te je prozvao Rimca da izlazi iz svojih nadležnosti.

Zbog toga je najavljivao podnošenje krivične prijave navodeći da Rimac pogoduje 'interesnim grupama'.

"Interesne grupe koje dobro saradjuju godinama bez obzira ko je na vlasti. Kolo vode uposlenici Ministarstva zdravstva FBiH koji godinama koordiniraju upravo pomenute interesne grupe. Ministar Rimac je dio priče, ne zna ili ne želi da se tim problemom bavi", naveo je Konaković te dodao:

"Očekujemo da prof. dr. Ismet Gavrankapetanović bude imenovan vrlo brzo, a u suprotnom sam siguran da će pravosudni organi reagovati. E onda, nek’ se pripreme interesne grupe.

p.s. U posjedu sam prvostepene presude zbog identičnog procesa. Odgovorna osoba presuđena na kaznu zatvora", objavio je tad Konaković.