Politika

Konaković prijavio Sebiju Izetbegović CIK-u: Ovo su bolesni ljudi. Njihovo ‘objašnjenje’ je još bolesnije

Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a, predao je CIK-u prijavu protiv Sebije Izetbegović zbog njenog govora na skupu SDA.

"Od sinoć je aktuelna tema u kojoj je supruga predsjednika SDA Sebija Izetbegović, kandidatkinja za Skupštinu KS na broju dva, izgovorila nešto što ja u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri još nikad nisam čuo. Najmorbijdnija i najlošija izjava koja se može reći. Zapravo je kazala da će u slučaju poraza SDA, a uz pobjedu nas koji smo joj opozcija, to značiti novi put u tomašice, masovne grobnice, logore i nova stratišta. Takva zloupotreba našeg stradanja zajedničkog, do sada nije zabilježena", rekao je Konaković.

On je istakao da su oni uradili slično i sa SNSD-om.

"Zbog njihovih stavova o agresiji na BiH, samoubijanju na Markalama… Nažalost živimo u takvom ambijentu da nas Dodikovo ponašanje ne iznenađuje. Ali smo šokirano, konsternirani tom suludom izjavom gospođe Izetbegović koju je izrekla bez grča na licu i uz salvu aplauza prvih redova na skupu SDA", naveo je on.

Konaković nije htio komentirati SDA-ovo 'obrazloženje', ali jeste navode da je to rekao Amor Mašović.

"To su bolesni ljudi. Takva saopćenja i stavove mogu imati bolesni ljudi i ja to ne bih komentirao. Razgovarao sam s Mašovićem, razmijenili smo par poruka. On mi je objasnio da nije imao misao, da nije želio da pokaže prstom u pojedince ili političke projekte. On ima tu svoju SDA-ovsku ideologiju, misli da svi trebamo biti zajedno. Ja ga pozivam da to i javno kaže. Njemu to nije bio cilj, za razliku od Sebije Izetbegović kojoj je to bio direktan cilj, da zloupotrebom našeg stradanja i to za vrijeme dok nije bila BiH, priča o stradanju našeg naroda, pokazuje prstom u borce, šehide, majke, ljude koji su u NiP-u. Ovo je podjela na normalne i nenormalne ljude, to njihovo saopćenje je još bolesnije. Pozivam sad predjednika Bakira Izetbegovića, ne kao njenog supruga, nego kao predsjednika SDA da kaže šta on misli o izjavu članice i kandidatkinje SDA. Je li svi mi koji nismo u SDA nemamo pravo na život?", pitao je Konaković.

Govoreći o tome šta očekuje od CIK-a, Konaković je kazao da će ovo biti primjer na kojem se ova institucija mora dokazati.

"Za ovo očekujemo radikalnu, rigidnu kaznu. Drastičnu kaznu. Jer ovo u centru grada, izjava od supruge predsjednika SDA je najružnija do sada. Ako tu ne bude političkoj utjecaja. Jer sjetite se kako je njen suprug više puta pričao kako je on nadigrao Dodika i Čovića i da sad on kontrolište CIK sa DF-om. Imamo puno problema sa CIK-om i na ovom primjeru će se pokazati", rekao je Konaković.

Najavio je i da će sudskim putem tražiti pravdu.

"Pored ovoga ide krivična prijava protiv Sebije. Ako mi dozvolimo ovakvo ponašanje, ovi bi nas tukli po gradu da imaju fizičku snagu. Vjerujte desetine poziva članova SDA su me zvali, nezgodno im je, izvinili su se. Ovo je pitanje i predsjedničke odluke. Ona vodi sve procese u SDA, ako suprug zadrži njenu stranu stvari su onda jasne do kraja", zaključio je Konaković.