direktorica s 'vezama'

Konaković raskrinkao Sebijinu priču: Niko bolje razloge za smjenu nije naveo od nje same

O smjeni Sebije Izetbegović sa čela KCUS-a oglasio se i Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a. On je rekao da niko bolje o razlozima za njenu smjenu nije govorio do nje same.

"Jučer je u reakciji na smjenu sama objasnila zašto je trebalo da ode i mnogo ranije. Kaže da je vraćala dugove, povećala plate i popravila poslovanje.

Nijedna jedina riječ o zdravstvenim uslugama, novim programima, edukaciji kadra, usavršavanju, dakle nijedna riječ o postignućima u zdravstvu. Nije to ni mogla pisati jer takvih postignuća nije bilo", rekao je Konaković.

On je istakao da je broj usluga na KCUS-u drastično smanjen, da je ogroman broj dobrih ljekara napustio ovu ustanovu te da je nekoliko klinika zatvoreno dok su na usavršavanje doktori išli krišom i o svom trošku.

"Novac kojim se hvali posebna je priča. Novac je dobijala iz državnih kasa, dominantno iz ZZO KS, tranše su drastično rasle od kad je ona na čelu KCUS-a. Neka nam pokaže sopstvene prihode od usluga i novac koji je došao iz drugih izvora. Toga naravno nema.

100 miliona KM iznosila je tranša ZZO doznačena KCUS-u 2015. godine, a 148,5 miliona KM doznačeno je 2022. godine. Skoro 50 miliona KM godišnje dobijali su više od prethodnika u vrijeme mandata Sebije I.", naveo je Konaković.

Onda je raskrinkao i njenu priču o povećanju plaća na KCUS-u.

"Kaže da je povećala plate, a svaki put kad bi Vlada KS potpisivala kolektivne ugovore sa zdravstvenim radnicima opet bi ZZO doznačio KCUS-u više novca za plate, onoliko koliko je potrebno. 2016. godine je ZZO doznačio KCUS-u za plate 64,1 milion KM, a 2022. godine 99,7 miliona KM. Platu je povećavala Vlada Kantona Sarajevo. Vlada FBiH sa Novalićem na čelu 'onako' je dodjeljivala novac KCUS-u nekoliko puta, sve dok su neke druge zdravstvene ustanove kojima je pomoć potrebna zaboravljane", istakao je Konaković.

On je podsjetio na izjavu njenog supruga Bakira Izetbegovića u kojoj je kazao da je dobro što je Sebija direktorica jer ima 'dobre veze'.

"Jednom je prilikom suprug bivše direktorice dobro rekao, ima veze i može biti direktorica. Pokazala je da ima veze u BiH jer je novac dolazio šakom i kapom sa svih nivoa vlasti. Veze u inostranstvu baš i nije dokazala. Neću sad o šteti koju je napravila na Medicinskom fakultetu jer doktori koje je sa KCUS-a tjerala po automatizmu nisu mogli predavati studentima. Na Medicinskom fakultetu koji je apsolutno kontrolisala godinama, al’ eto, neko je uspio da 'ukrade' njene diplome i trajno su nestale, duplikata nema, arhive su uništene, a nema ni svjedoka, prava zavjera", rekao je Konaković.

Nastavio je nabrajati afere i skandale.

"Doktora manje, usluga manje, klinika manje, edukacije manje (ništa) , novca iz državne kase mnogo, mnogo više.

Priča o promjeni komisija u slučaju ubistva Dženana Memića, priča o odbijanju liječenja malene Nadin, priče anesteziologa koji su pobjegli sa KCUS-a, priča o respiratorima i još neke priče, poseban su dio. Zbog svega navedenog ovo nije obična smjena.

Laž i strah obilježili su period u kojem je bivša direktorica upravljala Kliničkim centrom. Pad koji tiho, u sebi, slavi i veliki broj SDA-ovaca koji su sa nama djelili svoja iskustva. Pravda koja uvijek stigne, nekad brže, a nekad sporije. Pritisak i napadi kroz koje smo prošli zbog ove borbe su zanemarivi zbog činjenice koja je u cijeloj priči najvažnija", zaključio je Konaković.