washington

Konaković sa Choletom: Kolike su posljedice ruskog utjecaja na evropske integracije BiH?

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u radnoj posjeti SAD

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

U okviru posjete se u Washingtonu sastao sa savjetnikom State Departmenta Derekom Cholletom, delegacijom Svjetske banke koju su predvodili izvršni potpredsjednik za financiranje razvoja Akihiko Nishio i izvršni direktor Koen Davidse te profesorom na Univerziteta "John Hopkins" Edwardom Josephom.

Ubrzane reforme

Na sastanku ministra Konakovića i savjetnika Cholleta razgovarano je o jačanju suradnje BiH i SAD, aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima, putu BiH u EU i NATO…

Ministar Konaković je izvijestio sagovornika o napretku BiH kada je riječ o evropskim integracijama u razdoblju od formiranja Vijeća ministara BiH u januaru ove godine.

Ocijenio je da su jasno vidljive ubrzane reforme i napori, koji naša zemlja čini, kako bi do kraja godine otpočeo proces pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Savjetnik Chollet je ponovio je da su Sjedinjene Američke Države predane očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te da s pozornošću prate zbivanja u BiH i regiji.

Ponovio je spremnost američke administracije da kroz aktivnu ulogu doprinese stvaranju sigurnijeg i stabilnijeg ambijenta u BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o sigurnosnim izazovima, ruskom utjecaju na zbivanja u našoj regiji kao i mogućim posljedicama tog utjecaja na evropske integracije.

Potvrđena je američka opredijeljenost da bude čvrsto uz BiH u trenutcima kada se donose važne odluke za našu zemlju.

Tokom boravka u Washingtonu, ministar Konaković je danas održao sastanak sa izaslanstvom Svjetske banke, koje su činili potpredsjednik za financiranje razvoja Akihiko Nishio, izvršni direktor Koen Davidse i direktor za mobilizaciju resursa pri Međunarodnoj razvojnoj asocijaciji Dirk Reinermann.

Pozitivni koraci

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o pozitivnim koracima koje je Bosna i Hercegovina napravila od formiranja aktualnog Vijeća ministara.

Posebno je istaknuta činjenica da je BiH postala 55. zemlja kontributor u IDA (Međunarodna asocijacija za razvoj) što predstavlja veliki iskorak za zemlju koja je od primatelja pomoći u postratnom periodu postala donatorom.

Sagovornici su se složili da je suradnja Bosne i Hercegovine i Svjetske banke jako dobra, što rezultira i brojnim projektima.

Izvršni direktor Davidse je ponudio ekspertizu Svjetske banke na putu koji BiH očekuje u pregovorima sa EU.

Ministar Konaković je naglasio da će BiH intenzivnije raditi na izmjeni zakona, ubrzanju usvajanja projekata i drugim administrativnim mjerama koje bi poboljšale i ubrzale upravljanje projektima Svjetske banke u Bosni i Hercegovini.

O aktuelnoj situaciji u BiH i globalnim izazovima uslijed rata u Ukrajini, ministar Konaković je razgovarao tijekom susreta sa vanjskopolitičkim analitičarem i profesorom na Univerziteta "John Hopkins" Edwardom Josephom.