Sa velikim 'M'

Konaković sa Hodžićem o problemu glasanja Muslimana u Hrvatskoj: Preimenovati birački popis

Konaković će podržat planiranu kampanju informisanja Bošnjaka u Republici Hrvatskoj o pomenutoj temi

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Republike Hrvatske Armin Hodžić sastao se danas sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem.

Nakon što je po prvi put postignut veliki dogovor da se zajednički izađe na izbore, Hodžić je izabran da upravo on bude zajednički kandidat na parlamentarnim izborima za predstavnika Bošnjaka u hrvatskom Saboru.

Obzirom da je trenutno polovina Bošnjaka u popisu birača u Hrvatskoj evidentirana kao Muslimani s velikim 'M', te zbog toga nemaju pravo glasa kao nacionalna manjina, razgovarano je o preimenovanju u biračkim popisima.

Koliko je taj problem veliki svjedoči primjer Zagreba u kojem trenutno postoji 4.500 Bošnjaka u biračkom popisu, te čak 5.000 Muslimana s velikim 'M' koji ne mogu glasati.

Konaković će podržat planiranu kampanju informisanja Bošnjaka u Republici Hrvatskoj o pomenutoj temi, a sa ciljem da se omogući da se uoči idućih parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj izvrši registracija u popisu birača kako bi svi ostvarili pravo glasa, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.