čvršća saradnja

Konaković: Skup predstavnika Bošnjaka odavno je bio potreban. Žao mi je što su SDA i Stranka za BiH napravili farsu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković naglasio je da je predložena rezolucija o genocidu u Srebrenici, koja bi trebala biti usvojena na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, prilika da se 11. juli proglasi kolektivni dan sjećanja u svijetu s nadom da se nikad i nigdje više ne ponovi.

Stoga ga čudi stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovih saradnika koji su najavili da će se boriti protiv usvajanja rezolucije.

Kolektivni dan sjećanja

"Civilizacijska je obaveza da se na tu priču administrativno stavi tačno i proglasi kolektivni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u cijelom svijetu s nadom da se više nikad neće ponoviti.

Nadam se masovnoj podršci, žao mi je što Vučić i njegovi saradnici odbijaju ovu šansu da odgurnu kolektivnu odgovornost s naroda. Oko ovoga ne bi trebalo voditi polemiku, to su odluke međunarodnih sudova, zasnovane na činjenicama.

Nikad neću shvatiti kako neki mogu glorificirati one koji su skupili civile, djecu, trudnice... pobili ih i bacili u masovne grobnice", rekao je Konaković.

Lider Naroda i Pravde (NiP) inicijator je okupljanja predstavnika Bošnjaka iz regiona, a koji je zakazan za petak u Sarajevu. Ovaj sastanak izazvao je oprečne reakcije.

"Ovakav skup trebao se održavati godinama unazad.

Skoro svi pozvani s liste će se odazvati, kao i još neki koji iz administrativnih razloga prvobitno nisu pozvani.

To su predstavnici političkih stranaka koji sjede u parlamentima regiona i izjašnjavaju se kao Bošnjaci", kaže Konaković.

NATO je mnogo aktivniji

Dodaje da je cilj uspostaviti još čvršću političku saradnju te je najavio radni sastanak koji će biti otvoren i za medije.

"Žao mi je su SDA i Stranka za BiH napravili političku farsu jer njihove sujete ne prepoznaju situaciju kao krajnju nuždu, ali apelujem na njih da pošalju barem delegacije, ako ne lidere stranaka", kaže Konaković.

Raduje ga je što NATO mnogo aktivniji kad je u pitanju BiH, naglašavajući i zakonske odredbe koje našim političarima nalažu da preduzmu radnje koje nas vode u ovu vojno-političku oganizaciju.

"Razumijem naše specifičnosti u vezi donošenja odluka, ali s tugom konstatiram kolika je greška bila SDA i DF koji su u procesu integracija prešli na proces saradnje.

Sada bi nam bilo lakše istrčati zadnju dionicu", kaže Konaković.

On konstatira da smo sada ipak bliži NATO-u nego ranije te naglašava da nam sigurnosni kišobran NATO-a može donijeti stabilnost, prije svega u ekonomskom pogledu te da, kad bi morao birati, radije izabrao da BiH bude članica NATO-a nego Evropske unije.

Usvojen Program rada Vijeća ministara

Konaković je također rekao da je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojen Program rada Vijeća ministara BiH.

Rekao je i da je formirana i Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga te data saglasnost na Sporazum o saradnji s Hrvatskom u oblasti stručne i savjetodavne podrške, kao i za Sporazum "BiH and EU for Health".