na poziv borrella

Konaković učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i zemalja Zapadnog Balkana u Luksemburgu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 24. juna 2024. godine, na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, u Luksemburgu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u okviru sjednice Vijeća za vanjske poslove EU (FAC).

Na sastanku se razgovaralo o saradnji i izazovima u vanjskoj i sigurnosnoj politici te postupnoj integraciji zemalja regije kada je riječ o usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Ministar Konaković se u svom obraćanju tokom sastanka osvrnuo na izazove koji zahtijevaju jedinstven odgovor u kontekstu geopolitičkih i ekonomskih odnosa usljed ruske agresije na Ukrajinu. Naglasio je da Bosna i Hercegovina duboko suosjeća sa stradanjem ukrajinskog naroda. Kada je riječ o pomoći Ukrajini, ministar je istaknuo da otpornost Ukrajine nije samo njena, već je integralno povezana sa sigurnošću i stabilnošću cijelog evropskog kontinenta.

Ocijenio je da našoj regiji nisu strani zlonamjerni vanjski utjecaji, posebno iz Rusije, čiji je cilj destabilizirati susjedstvo EU i dovesti u pitanje proces proširenja putem dezinformacija, političkog uplitanja i drugih subverzivnih aktivnosti. Pozvao je na jedinstven stav protiv ovakvih utjecaja. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina nedavno u potpunosti uskladila svoju vanjsku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Ocijenio je da je riječ o značajnom izazovu s obzirom da je to usklađivanje uzrokovalo mnoge unutarnje probleme u BiH te da destruktivna politika iz RS ne podržava naše stavove protiv Rusije i ne osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu.

Naveo je potom da je predsjednik RS Milorad Dodik, samo ove godine, već dva puta posjetio predsjednika Rusije Putina i jednom predsjednika Bjelorusije Lukašenka. Izrazio je čvrsto uvjerenje da su Dodikovi stavovi, koje zauzima nakon ovih posjeta, glavni razlog naših poteškoća na ebropskom putu. Iako je riječ o ličnom interesima predsjednika RS, upozorio je na ozbiljnost situacije jer Rusija na ovaj način uspostavlja uporište u RS, u samom srcu Evrope.

U nastavku se osvrnuo na proces proširenja EU navodeći postepenu integraciju kao jedan od instrumenata za ubrzavanje procesa integracije, odnosno jače ekonomsko povezivanje u regiji.

Tokom posjete Luksemburgu, a na marginama sastanka Vijeća za vanjske poslove EU, predviđeno je da ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković večeras učestvuje na prijemu koji za učesnike sastanka organizira veliki vojvoda od Luksemburga Henri, a potom i neformalnoj večeri koju priređuje ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Velikog Vojvodstva Luksemburga Xavier Bettel.