skup u sarajevu

Konaković uoči okupljanja predstavnika Bošnjaka iz regije: Srbi nisu čekali da im mi napravimo alibi

Ministar vanjskih poslvoa Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković oglasio se uoči današnjeg okupljanja predstavnika Bošnjaka iz regiona koji će se održati u Sarajevu.

"Ako se Bošnjaci okupe to će kako kažu neki prepadnuti političari bez kičme u BiH biti alibi za okupljanje Srba.

Spavaju decenijama i ne vide šta se oko nas dešava. Nismo se nikad ovako okupili, a bez obzira na to Srbi se godinama okupljaju, sastaju, planiraju i realizuju. Nisu čekali da im mi napravimo alibi", poručuje lider Naroda i Pravde (NiP).

U manjem bh. entitetu se obrazovni programi usklađuju sa programima u Srbiji, Vučić je u RS često i vrlo rijetko tokom tih posjeta posjećuje Sarajevo, Srbija gradi škole, realizuje projekte, dodaje on.

"Na to su nas već navikli. I još se mnogo toga može nabrojati. Sve bez alibija. Zvaničnici iz Hrvatske imaju sličan koncept dolazaka, posjeta, dogovora i sastajanja.

Sve ih teme vezane za Hrvate u BiH zanimaju. A mi ne bi trebali jer će to biti “alibi”, tvrdi Knaković.

Sve ovo zorno pokazuje koliko su političke elite u Sarajevu savile kičmu, zatvorile se u interes od Baščaršije do M. Dvora, fokus stavili na javne kompanije, tendere, rodbinu i stranačke poltrone, ističe ministar.

"O onima koji nam kazuju da se ne može biti Bosanac i Hercegovac i Bošnjak istovremeno sam jučer (prekjučer, op.a.) pisao i govorio.

Sarajevski establišment se mora trznuti iz partokratske letargije, pogledati oko sebe i dozvoliti hrabrom narodu da se gordo ispravi. Sutra ako Bog da u Sarajevu počinje taj proces.

Vrata su otvorena za sve one koji nisu odmah shvatili da se kasnije priključe. Jer bit će toga još ako Bog da", objavio je Konaković.

Okupljanje predstavnika Bošnjaka regiona i razgovor o temi "Položaj i status Bošnjaka u regiji" održat se u ilidžanskom hotelu Hills (16 sati).