Mostar

Konaković uoči sastanka otkrio da se stavovi Trojke nisu promijenili: Blizu smo nekih rješenja

U Domu HDZ-a počeo je sastanak lidera vladajuće petorke na državnom nivou, a prije početka novinarima se obratio predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

On je kazao kako je bh. diplomatija odradila jako dobar posao i da je Evropa Bosni i Hercegovini širom otvorila svoja vrata.

"Ako ova generacija političara to propusti, bit će trajno obilježena i s razlogom, vjerovatno, kažnjena na izborima", rekao je Konaković.

On je pozdravio izjavu Milorada Dodika, koji je ranije danas kazao kako u prvi plan treba staviti evropski put koji donosi dobro svim građanima BiH, a smanjiti animozitete i sujete.

"Blizu smo nekih rješenja koja bi trebala isključiti pokušaje da se u sklopu evropskog puta ubace i neke teme koje nosi imperativne kad je riječ o 14 prioriteta, koje treba rješavati, ali u periodu poslije nas u, možda, još boljem i lakšem okruženju ako dobijemo historijsko otvaranje pristupnih pregovorima i pogotovo pristup jedinstvenom tržištu Evropske unije. Radne grupe pripremile su konačne prijedloge i mislim da bi oko sukoba interesa to trebali privesti kraju. Male su finese u završnici, čekamo da čujemo stavove po pitanju Zakona o sudovima, mislimo da sjedište treba biti u Istočnom Sarajevu. Po pitanju Izbornog zakona, dio integriteta obavezan, CIK obavezan, ali pitanje reforme izbornog zakonodavstva, međunarodnih presuda, pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH trebalo bi sačekati sveobuhvatnu analizu i promjenu", kazao je Konaković.