Politika

Konaković: Vlast se formira brže nego ikad, SDA je večeras poslala timove da to zaustave. Neće im uspjeti

Lider stranke NiP Elmedin Konaković večeras je na svom Facebook profilu objavio kako proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini teče brže nego ikad. Naglasio je da je ovo momentum kada BiH ima velike šanse da dobije kandidatski status, kao i da se dodatno približi članstvu u NATO-u.

Elmedin Konaković je podvukao kako su svi ovi procesi mogući jer je SDA isključena iz formiranja vlasti. Zbog čega, prema njegovim riječima, iz ove stranke pokušavaju po svaku cijenu zaustaviti te procese.

Lider NiP-a je optužio SDA da vrši pritisak na članove Osmorke pokušavajući ih privoliti na svoju stranu. On je poručio da im to neće uspjeti, te da se istrage o kupovini preletača već vode, a da će iste biti značajno intenzivirane nakon formiranja vlasti.

U nastavku prenosimo objavu lidera NiP-a u cijelosti:

"Svi procesi su brži nego ikad, politički ambijent mnogo bolji"

“Da bi se mogli oduprijeti pokušajima ruskog uplitanja i utjecaja u Bosni i Hercegovini jedna od najvažnijih stvari koju treba uraditi je da se završi formiranje vlade nakon izbora”, rekao je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim svim nivoima, nakon samita EU - Zapadni Balkan, već 15. decembra Vijeće EU mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi.

Koalicija dogovorena, programska načela potpisana. Sutra će na sjednicama parlamenata na državnom i entitetskom nivou biti izabrani članovi kolegija, rukovodstva. Svi procesi brži nego ikad, politički ambijent mnogo bolji nego je bio. Sve to, zbog činjenice da neće biti vlast, pokušava zaustaviti SDA, po svaku cijenu!

I večeras su timovi u Posavini, Zenici, Krajini. Nude, prijete, “lobiraju”. Priključili su se i jači igrači, vlasnici velikih prodajnih centara, vezani za režim i privatno i poslovno. Ulog za sve njih je ogroman. Gube sve što su imali. Kada bi kojim slučajem i uspjeli spustiti Osmorku na 10 ruku u klubu Bošnjaka, a neće, šta bi to zapravo značilo? Ništa, sa njima u koaliciju ne želi niko, nemaju ni blizu potrebne većine za potvrdu svog prijedloga u Domu naroda, nemaju ni blizu većinu u Predstavnickom domu Parlamenta FBiH, to već sutra možete vidjeti.

Elmedin Konaković: Mi se nećemo umoriti, nikad

U klubu Srba u Domu naroda PFBiH imaju 5 delegata SDA i DF, u klubu Ostalih 3, u klubu Hrvata vjerovatno 0. Da , dobro ste pročitali, u klubu Hrvata DF i SDA zajedno nula (0). Sve skupa u Domu naroda imaju ispod 20 mandata, 41 je potrebna većina. U Predstavničkom domu imaju 38, većina je 50. Koalicija Osmorka-HDZ ima komotne većine u oba doma. Opravdano uplašeni odlaska u opoziciju, gubljenja moći, uticaja na zapošljavanja, tendere, žele da zaustave, blokiraju, opstruiraju sve procese.

Ne zanima njih ovaj momentum, šansa za našu državu, kandidatski status, ništa. Samo borba za još koji dan vlasti i strah da ćemo pregledati papir po papir šta su radili, a hoćemo. Dok smo mi pisali programe, planove, pravili koalicije, oni su “završavali” preletače u TK, BPK, večeras traže nove žrtve i vrište da vlast ne smije bez njih.

Baš zato što pokazuju kakavi su, ova vlast mora bez njih i niko sa njima neće. Istrage o kupovini preletača se vode, biće značajno intenzivirane odmah nakon uspostave vlasti. Mi se nećemo umoriti, nikad.