sutra nastavak

Konaković za Raport pojasnio šta je ustvari dogovoreno na sastanku s Dodikom: Ostala je velika rezerva

Danas je održan još jedan sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou. Dva i po sata iza zatvorenih vrata u Istočnom Sarajevu. Dijametralni stavovi, a dogovor krucijalan.

Pitamo aktera dogovora, lidera Naroda i pravde te ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića šta je dogovoreno i šta u suštini znači za Izborni zakon?

"Jedna stvar, dakle, čini mi se da još postoji u svijesti svih političkih aktera koji čine vlast na nivou države, a to je da je prilika za evropske integracije ogromna i da puno donosi građanima Bosne i Hercegovine. Imamo novi zaplet nakon nametanja izmjena Izbornog zakona u dijelu izbornog integriteta od Christiana Schmidta, koji, naravno, drugačije posmatra, svi akteri na svoj način, ali se oko jedne stvari slažemo, a to je da su domaći dogovori bolji od bilo kakvog nametanja, od bilo kakvog intervencionizma", pojašnjava Konaković za Raport.

Svjestan je da je vremena malo te da u jednom jako kratkom roku imaju još neki minimum mogućnosti da eksperti naprave dokument koji tretira ovu oblast, Izborni zakon u dijelovima oko kojih se slažu.

"Dakle, to bi trebalo biti i sutra tokom rasprave, odnosno zadatak koji bi trebao biti završen do idućeg petka, jer se izbori vrlo brzo raspisuju.

Pokušat ćemo dijalogom, kompromisom, ali ono što je najvažnije, nikad na štetu države", poručio je lider NiP-a.

Da li to znači da se Izborni zakon mijenja u tehničkom aspektu, odnosno integriteta i CIK-a i da će se faktički time pregaziti ove odluke Schmidta?

"Ne bih rekao pregaziti, jer su one za nas legalne, legitimne, osim onoga oko čega sam ja već komentirao. Ja se ne slažem s tim da se zaštiti ovakva Centralna izborna komisija. Pod čijim patronatom i plaštom su se desile najveće izborne krađe. Rekao sam to odmah, nakon što je Schmidt nametnuo izmjene. S tim se apsolutno ne slažem i mislim da bismo mogli postići saglasnost oko definiranja ili zaštite izbornog integriteta, koji naravno, postoji u dijelu koji je nametnuo Schmidt. Još neke kvalitetnije prijedloge dodati i ovaj dio oko CIK-a. Normalno, ostala je rezerva da vidimo koje su to pravne mogućnosti koje su nam ostavljene na mogućnost", cijeni Konaković.

Politički dio se ne dira, da tako kažemo, pitanja Komšić?

"Tu su još tvrdo zakovani stavovi. I ako se tu ne dese razumijevanja, barem je Trojka evo više puta iznijela svoj stav da se pitanje može tretirati samo kroz cjelokupne izmjene sistema, nema posebnih političkih pomaka kad je o toj temi riječ.

Je li ovaj dogovor znači da Dodik odustaje od svog Izbornog zakona, kako je reagirao na sastanku, je li ostavio neke opcije, otvorene mogućnosti?

"Pa da budem iskren, nisam stekao takav dojam. Naravno da se ne bi usvajanjem izbornog zakonodavstva na nivou države, logično, govorilo dalje o Izbornom zakonu RS, koji bi sigurno bio put u novi zaplet. Sutra će biti održana ta sjednica, oni će imati neki svoj pristup.

Mi, naravno, imamo jasnost stav o tome, to je potpuno neustavan, nelegalan zakon, vodi u dalji zaplet. I zbog svega toga i mislimo da bi jedan kvalitetan dokument koji sublimira sve ovo što je ostalo iza nas, mogao riješiti i to pitanje, da se od toga odustane, ali o tome će ipak odlučivati zvaničnici iz bh. entiteta RS. Naš je savjet da u talav zaplet ne idu, jer ne može donijeti ništa dobro nikome, a pogotovo ne njima", poručio je sagovornik Raporta.

Tehnički, ako se dogovorite i usvojite to, šta je s CIK-om, hoće li biti vremena do lokalnih izbora primijeniti sve što vi faktički dogovorite i eventualno usvojite?

"To je ono što smo rekli da ostavljamo rezerve za sutra. Da opet intenzivno s ljudima iz pravne struke, ekspertima, porazgovaramo o svim mogućim detaljima kako ne bismo u realno kratkom vremenu napravili neku grešku. Dakle, te konsultacije počele su već večeras, bit će nastavljene i sutra i za vikend", zaključuje Konaković za Raport.