bitan uvjet za eu

Konaković: Zakon o sukobu interesa mogao bi se već sutra desiti. Košarac: Postoje sporna pitanja

Da li će evropski partneri dati zeleno svjetlo za otpočinjanje ovih pregovora već u ovom mjesecu, ostaje da se vidi

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije se na današnjoj sjednici izjašnjavalo o budućem bosanskohercegovačkom zakonu o sprečavanju sukoba interesa, ali bi se to moglo desiti brzo, možda već i sutra, prema izjavama novinarima dvojice ministara nakon sjednice.

Jedan od njih, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, kaže da je preostalo usaglašavanje nekih tehničkih detalja, a i da treba još pribaviti neophodno mišljenje Ureda za zakonodavstvo, na šta također ne bi trebalo dugo čekati.

Tehnički detalji

"Izgleda mi da bi se taj zakon sutra mogao desiti", njegove su riječi.

Uglavnom je suština usuglašena, po Konakovićevim riječima, kao i po izjavi drugog učesnika današnje sjednice, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca.

I on smatra da bi već sutra ili nekog drugog dana mogao biti postignut potpuno usaglašeni tekst i ponuđen na izjašnjavanje Vijeću ministara.

Konaković i Košarac nisu precizirali u čemu se sastoje neusuglašeni detalji, samo ih je Konaković nazvao tehničkim detaljima a Košarac spornim pitanjima.

Evropski preduslovi

Donošenje zakona o sprečavanju sukoba interesa u Bosni i Hercegovini bitno je zbog evropskih preduslova za otpočinjanje pretpristupnih pregovora BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Da li će evropski partneri dati zeleno svjetlo za otpočinjanje ovih pregovora već u ovom mjesecu, ostaje da se vidi.

Za razliku od zakona o sprečavanju sukoba interesa, obimnog i restriktivnog po političare, kako ga je okarakterisao ministar Konaković, zakon o sudovima još je u pat-poziciji.