Politika

Kongresmenka SAD: Dodik pomaže Putinu da sije haos. On je glavni zastupnik Rusije

Ann Wagner u Kongresu predstavlja distrikt iz američke države Missouri u kojem se nalazi i grad St. Louis, gdje žive hiljade ljudi porijeklom iz BiH.

Dala je intervju za Glas Amerike. Prenosimo vam ga:

VOA: Tokom saslušanja Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma o Zapadnom Balkanu u oktobru 2021. rekli ste da ste zabrinuti jer srpski nacionalisti rade na poništavanju svakog napretka BiH, te da su prijetnje Milorada Dodika o odvajanju Republike Srpske jedna od najvećih opasnosti za stabilnost na Balkanu. Gotovo četiri mjeseca kasnije, ništa se nije promijenilo, a vlasti Republike Srpske su napravile dodatne korake ka osnivanju vlastitih institucija. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

Wagner: Kriza u BiH je postala još urgentnija od oktobra. Ogorčena sam i tužna što bi Putin i Dodik nastojali izbrisati decenije mira i ozdravljenja u BiH. Prijetnje protiv budućnosti BiH kao jedinstvene i multietničke zemlje imaju posljedice na evropsku sigurnost, a ja sam čvrsto uvjerena da SAD daju prioritet težnji za mirom, prosperitetom i zapadnim integracijama za BiH.

VOA: Kako komentarišete američke sankcije zbog korupcije iz januara 2022. za Dodika, ATV, te još dva zvaničnika, Mirsada Kukića i Milana Tegeltiju (i njegovu suprugu)?

Wagner: Bilo mi je veoma drago vidjeti da Administracija koristi svoja nova ovlaštenja za izricanje sankcija protiv Dodika, Kukića i Tegeltije. Dosljedno sam se zalagala za ovakve sankcije i nadam se da će SAD ostati čvrste u tome da ga pozivaju na odgovornost za njegove brojne provokacije.

VOA: Mislite li da su takve sankcije dovoljne, imajući u vidu da je Dodik istim mjerama bio sankcionisan od 2017. godine, samo po drugačijoj osnovi - zbog opstrukcije Daytonskog sporazuma - ali nije promijenio ponašanje, ili je potrebna i neka vrsta širih sankcija i mjera?

Wagner: Apsolutno moramo činiti više da bismo pokazali da SAD neće tolerisati postupke koji ugrožavaju budućnost BiH. SAD bi trebale ohrabrivati svoje evropske partnere da slijede njihov primjer, a mi također moramo ići i za Dodikovim najužim krugom. Nastavljam vršiti pritisak na Administraciju da u potpunosti iskoristi svoje sankcije i diplomatska ovlaštenja kako bi uspostavila jasne posljedice za srpske secesioniste.

VOA: U prošlosti ste u više navrata spominjali Dodikove veze sa Rusijom. Kako vidite interese Rusije u BiH i šta bi SAD trebale činiti da im se suprotstave?

Wagner: Moramo biti jasni da je Dodik glavni zastupnik Rusije u BiH i on pomaže Putinu da sije haos, nepovjerenje i disfunkcionalnost, s ciljem zaustavljanja napretka BiH u euroatlantskim integracijama. SAD i naši NATO saveznici moraju stajati uz pravo naših partnera da se sami opredijele. Osiguravanje prosperiteta, suvereniteta i slobode za naše balkanske i istočnoeuropske partnere je najbolji put da se suprotstavi Putinovoj destabilizirajućoj i destruktivnoj agendi.

VOA: Kako vidite takve izazove za BiH i Zapadni Balkan u okviru šire slike istočno-evropskih pitanja, uključujući i ono što se sada dešava sa Ukrajinom?

Wagner: Putin želi da svijet izgleda kao prije pada Sovjetskog Saveza, kada je Rusija diktirala izglede i aspiracije svojih susjeda. On je pokazao da ga ništa neće zaustaviti da istočno-evropskim zemljama oduzme pravo da kontroliraju vlastitu budućnost. Postoje uznemirujuće paralele između aktivnosti Rusije u podršci srpskim secesionistima i njenog šokantnog poteza protiv Ukrajine. Ako Rusiji ponovo bude dopušteno da izvrši invaziju na Ukrajinu bez oštrog i ujedinjenog međunarodnog odgovora, ona će biti ohrabrena da dodatno produbi etnički i religijski razdor u BiH.

VOA: A kakvo je vaše mišljenje o krizi u Ukrajini i kakav mislite da bi trebao biti američki odgovor?

Wagner: Ukrajina je u središtu bitke između demokratije i autoritarizma. Apsolutno je neprihvatljivo da autoritarne zemlje koriste silu, prijetnje i podjele kako bi destabilizirale svoje demokratske susjede. SAD moraju jasno staviti do znanja koji je naš stav po pitanju ruske agresije i odvratiti bilo kakvu invaziju na Ukrajinu. U tom smislu, potpisnica sam zakona za uvođenje sankcija Putinu i njegovim saradnicima, kao i o pružanju neophodne podrške Ukrajini, uključujući finansiranje vojske i poboljšanje saradnje sa zemljama na istočnom krilu NATO-a.