Procjenjuje se da oko 280 miliona ljudi širom svijeta živi s kliničkom depresijom, psihičkom bolešću koja utječe na raspoloženje i sliku o sebi oboljele osobe. Postoji niz rizičnih faktora za depresiju, uključujući historiju depresije u porodici, hormonalne promjene, druge kronične bolesti i konstantan stres. Prijašnje studije su pokazale da određene promjene u načinu života mogu pomoći u smanjenju rizika za razvoj depresije, poput redovite tjelesne aktivnosti, odgovarajuće količine i kvalitete sna, kontrole stresa i zdrave i uravnotežene prehrane. Što se tiče prehrane, prijašnje su studije potvrdile da konzumiranje zdrave hrane (povećan unos namirnica poput maslinovog ulja, ribe, orašastih plodova, mliječnih proizvoda, voća, povrća i mahunarki) može pomoći u snižavanju rizika za depresiju, kao i da je mediteranska prehrana povezana s 32 posto nižim rizikom za depresiju. Sada je nova studija, nedavno objavljena u časopisu Microbiome, otkrila da su narandže još jedna namirnica koja može pomoći u snižavanju rizika za depresiju.
Veća količina "dobrih" bakterija povezana s jedenjem citrusa
Za potrebe te studije, naučnici su analizirali podatke više od 32.000 žena srednje životne dobi koje su sudjelovale u istraživanju Nurses‘Health Study. U periodu između 2003. i 2017. ispitanicama su periodički slani upitnici s pitanjima o njihovoj prehrani i statusu depresije. Istraživači su potom analizirali DNA sekvence iz uzoraka stolice ispitanica, a rezultati su pokazali da postoji povezanost između konzumiranja citrusnog voća i obilja 15 sojeva dobrih bakterija u mikrobiomu crijeva, uključujući bakteriju pod nazivom Faecalibacterium prausnitzii. Prošle su studije pokazale da je bakterija Faecalibacterium prausnitzii korisna za tijelo jer pomaže u snižavanju upale i podupire imunološki sistem. Također, može pomoći i kod gastrointestinalnih bolesti, poput sindroma iritabilnog crijeva, kao i kod debljine, pa čak i dijabetesa tip 2, kako su pokazale neke studije provedene na životinjama.
Depresija i premalo F. Prausnitzii u mikrobiomu crijeva
Osim toga, naučnici su otkrili niže količine bakterije F. Prausnitzii u mikrobiomu sudionica studije koje su imale depresiju.
"Otkrili smo da konzumiranje samo jedne srednje velike narandže dnevno može smanjiti rizik za razvoj depresije za oko 20 posto. I čini se da je takav učinak specifičan za citruse. Kad smo analizirali ukupnu konzumaciju voća i povrća kod ispitanica ili konzumaciju pojedinačnog voća, poput jabuka ili banana, nismo pronašli vezu između unosa i rizika za depresiju" objasnio je dr. Raaj Mehta, voditelj studije i prof. Medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Harvard.
Ono smo što jedemo
"Ova studija nam donosi moguće objašnjenje zašto bi jedenje narandži moglo smanjiti rizik za depresiju u budućnosti i sasvim sigurno potvrđuje staru izreku "Ono si što jedeš" komentirao je novu studiju dr. Gary Small, voditelj psihijatrije u Hackensack University Medical Centru u New Jerseyu, dodavši da su ipak potrebna dodatna istraživanja.
"Klinička depresija koja remeti normalno funkcioniranje osobe pogađa oko 15 posto ljudi u nekom trenutku u životu. Psihoterapija, antidepresivi i druge terapije su učinkovite, ali skupe i nisu dostupne svima. Preventivne mjere koje funkcioniraju mogu imati važan utjecaj na javno zdravlje s obzirom na to da neliječena ili neodgovarajuće liječena depresija povećava rizik za smrt, ne samo uslijed samoubistva, već i raznih komorbiditeta. Ljudi koji su skloniji konzumirati svježe voće, vjerojatno su skloniji i redovito vježbati i provoditi neke druge navike zdravog života koje smanjuju rizik za depresiju. Potrebno je provesti randomizirano, kontrolirano kliničko ispitivanje kako bi se potvrdila povezanost između konzumacije citrusa i rizika za depresiju", smatra dr. Gary Small.