Ozempic

Koristili krivotvoreni lijek: Nekoliko osoba u Austriji hospitalizovano

Činjenica da Ozempic također dovodi do dramatičnog gubitka težine, navela je ljude u Sjedinjenim Državama i Evropi da koriste lijek "off-label", što znači da nije podoban za odobrenu upotrebu

Nekoliko osoba prebačeno je u bolnicu u Austriji nakon što su koristili lijek za koji se sumnja da je krivotvoreni lijek za dijabetes Ozempic, saopćio je savezni ured za zdravstvenu sigurnost (BASG).

Prijavljeno je da su pacijenti pretrpili hipoglikemiju i napade, ozbiljne nuspojave koje ukazuju na to da proizvod sadrži inzulin umjesto Ozempicovog aktivnog sastojka, semaglutida, navodi BASG u upozorenju.

Evropski regulator za lijekove prošle je sedmice upozorio na napunjene olovke koje su lažno označene kao lijek za dijabetes, a Novo Nordisk na internetu je naznačio porast lažnih verzija Ozempica, kao i preparata za mršanje Wegovy.

Iako je samo Wegovy odobren za gojazne osobe, činjenica da Ozempic također dovodi do dramatičnog gubitka težine, navela je ljude u Sjedinjenim Državama i Evropi da koriste lijek "off-label", što znači da nije podoban za odobrenu upotrebu.

To je dovelo do nestašice Ozempica, koju su iskoristile kriminalne organizacije, saopćio je BASG.

BASG nije naveo tačan broj oboljelih i koliko su ozbiljno bolesni. Portparol nije bio dostupan u utorak.

Austrijska kriminalistička obavještajna služba saopćila je da je zahvaćena serija vjerovatno došla iz izvora koji nije apoteka i da su njene zalihe možda još u opticaju.

Dok se trenutno sumnja na krivotvorine pakovanja od jednog miligrama, ne može se isključiti da su krivotvorena i napunjena pakovanja olovki različite snage, saopćila je služba, prenosi Reuters.