neće švedski sto

Košarac: Bez krčmara (RS) nema računa. Prijetnja otcjepljenjem ponovo na stolu

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Staša Košarac izjavio je da EU će pokazati da je iskren partner BiH isključivo ako odredi tačan datum za pregovore, dok su sve druge opcije foliranje i kamufliranje, čemu su skloni prodavači magle iz EU i njihove ekspoziture u BiH. Barem tako tvrdi.

Napominje da RS ostaje posvećen evropskom putu i spreman je da realizuje 14 ključnih prioriteta integralno. To podrazumijeva da strukture iz Federacije BiH u potpunosti uvaže stavove i interese RS, primarno misleći na Usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i odlasku stranih sudija.

Kaže da bez uvažavanja RS Sarajevo i stranci prave račun bez krčmara za evropske integracije BiH.

"Nećemo prihvatiti polovična rješenja niti da se po principu švedskog stola bira koji će od 14 prioriteta biti realiziran. Ili je dogovoreno sve ili ništa nije dogovoreno", jasan je Košarac.

Mora, kaže, biti dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, koji u potpunosti isključuje strance iz odlučivanja i nametnuta rješenja.

"Koliko vidim, ponovo se aktuelizira priča da bi nelegitimni Christian Schmidt mogao da nametne izmjene Izbornog zakona. Što se tiče RS, važit će mu taman toliko koliko legitimiteta ima. Svako Schmidtovo rješenje pomnoženo sa nulom daje nulu", pomnožio je Košarac.

Ako Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona RS će donijeti svoj izborni zakon, a u slučaju da nametne Zakon o imovini, odgovor RS će biti proglašenje nezavisnosti.

"Nema tog evropskog niti bilo kojeg drugog puta zarad kojeg će RS pristati da umanji svoj ustavni kapacitet. O tome mogu samo da sanjaju američki ambasador u BiH Michael Murphy, Schmidt i ostatak kompanije, koji bi da, pod krinkom EU puta, kidišu na RS, njene institucije, poziciju, prava, imovinu i drugo", poručio je Košarac.

Mišljenja je da to nije evropski put, već stranputica i sunovrat u koji će BiH odvesti zapadnjaci koji ovdje provode intervencionizam, potpomognuti lokalnim izvođačima i bespogovornim pokusnim kunićima.