"podanička opozicija"

Košarac brani Dodika, optužuje SDS: Odavno nisam pročitao veću glupost i neistinu

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hrercegoviner žestoko je reagirao na izjave predstavnika SDS-a kojima je Centralna izborna komisija BiH zabranila učešće na predstojećim lokalnim izborima.

Košarac, kadar SNSD-a, u objavi na Instagramu stao je u odbranu svog stranačkog šefa i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"SDS optužuje predsjednika Dodika i SNSD zbog odluke CIK BiH da im uskrati pravo na učestvovanje na lokalnim izborima?!!! Odavno nisam pročitao veću glupost i neistinu.

Notorna laž je da predsjednik Dodik i SNSD imaju bilo šta s tim. Naprotiv, i predsjednik Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i drugi predstavnici RS javno su na najoštriji način osudili CIK-ovu nedemokratsku odluku.

Principijelno smo protiv samovolje i antidemokratskih aktivnosti nezakonito imenovanog CIK-a BiH.

Poziv SDS na, kako kažu, “mobilizaciju protiv režima Milorada Dodika”, upućen je po nalogu Američke ambasade i Murphyja (Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, op.a.).

Za zabranu učestvovanja SDS-a na izborima glasali su članovi CIK-a BiH, koje su upravo oni postavili na te funkcije. Uradili su to pod direktivom nalogodavaca iz Američke ambasade.

Kada smo opoziciji predlagali bojkot izbora po Schmidtovom zakonu, SDS, PDP i kompanija su to odbili.

Očigledno je da ne smiju javno imenovati prave krivce, odnosno svoje zapadne mentore, pa sada lopticu odgovornosti prebacuju na predsjednika Dodika i SNSD.

Zaista, odavno veću glupost nisam čuo! Nevjerovatno je koliko podanička opozicija pokušava da dezavuiše javnost. Okanite se ćoravog posla!

Umjesto jeftinih manipulacija, bolje bi im bilo da se okrenu Srpskoj i politici njenih institucija. Bez obzira na sve, mi i dalje pozivamo na jedinstvo i sabornost, jer je to najbolji odgovor na pokušaje urušavanja Srpske, njenog ustavnog i demokratskog kapaciteta", poručio je Košarac.