Dodik (ne) bježi

Košarac: Iz OSA-e su mi rekli da Helezove izjave nisu tačne. Oni su se ogradili od toga

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i član Izvršnog obavještajnog odbora Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom i zamjenikom direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Almirom DŽuvom i Ristom Zarićem.

Povod sastanka bile su izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza koji je izjavio da ima obavještajne podatke da Milorad Dodik pripema bijeg iz BiH zbog optužnice koja je potvrđena od Suda BiH.

Košarac kaže da je od rukovodstva OSA-e dobio informaciju da ono što je Helez kazao - nije tačno.

"Od rukovodstva OSA BiH dobio sam informaciju da su netačne informacije ministra Heleza i da ne postoje obavještajni podaci o navodnom bijegu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kako to javno tvrdi aktuelni ministar odbrane BiH. OSA BiH se ograđuje od javno izrečenih stavova ministra Heleza", istakao je Košarac.

On je naglasio da je riječ o neistinitim, netačnim i špekulativnim tvrdnjama ministra Heleza, koji u svom narativu koristi dezinformacije u političke svrhe.

"Plasiranje u javnost netačnih informacija i potpunih neistina može se okarakterisati kao zla namjera ministra Heleza s ciljem urušavanja institucije predsjednika Republike Srpske i diskreditacije Milorada Dodika lično", rekao je Košarac.

On je ocijenio da je krajnje vrijeme da politički zvaničnici i nosioci javnih funkacija preuzmu odgovornost za javno izrečene stavove, posebno kada oni ne odgovaraju činjeničnom stanju i usmjereni su na diskreditaciju drugih ličnosti.

"S obzirom na činjenicu da je ministar Helez u javnost plasirao dezinformacije, od njega očekujem da povuče takve tvrdnje, te da se javno i lično izvini Miloradu Dodiku", poručio je Košarac.