ministar vanjske trgovine

Košarac napao Lagumdžiju: Čime se on zapravo hvali? Morat će odgovarati za ovo

Hvali li se napadom na ustavni poredak u BiH? Hvali li time što je na najgrublji način zloupotrijebio položaj?, upitao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac.

"Hvali li se time što je jednostrano i samovoljno uputio rezoluciju u UN, bez stava i saglasnosti nadležnih institucija, prije svega Predsjedništva BiH, kao jedinog organa nadležnog za vođenje spoljne politike? S kim je Lagumdžija usaglašavao bilo šta bez prethodne obavezne saglasnosti Predsjedništva BiH?", istakao je Košarac.

Upitao je da li se hvali time što će biti direktni krivac za trajne posljedice po unutrašnje odnose u BiH i (ne)mogućnost dogovora?

"Hvali li se time što će na osnovu laži, podvala i falsifikata pokušati da satanizuje srpski narod u bolesnoj težnji za uništavanjem RS?", rekao je Košarac.

Košarac kaže dan je Lagumdžija lažni socijaldemokrrata.

"Uvijek je bio dopuna politici Alije Izetbegovića, njegov ratni funkcioner i čovjek koji je '90-ih godina rušio tadašnji Ustav SR BiH. Danas ruši dejtonsku strukturu i dejtonski Ustav. I tada, kao i danas cilj im je bio isti - stvaranje islamske države", rekao je Košarac.

Ističe da su tada imali islamsku deklaraciju, a danas imaju rezoluciju.

"Islamska država BiH nije uspjela '90-ih godina. Neće uspjeti ni danas, ma koliko se zapadni sponzori i kosponzori trudili da kroz sramnu rezoluciju operu krvave ruke od vlastitih zločina na Bliskom istoku", dodao je.

Kaže da ta rezolucija u istorijskom kontekstu neće značiti ništa, ali će umnogome uticati na političke odnose i dalje produbljivanje krize u BiH.

"O tome je trebalo da razmišljaju oni koji su unilateralno pokrenuli pitanje njenog usvajanja u UN. Lagumdžija je prvi u nizu koji će morati da odgovara za to. I tu se ponovo pokazuje ispravnost politike srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović da protiv njega podnese krivičnu prijavu", naveo je.

Rezolucija neće donijeti ništa dobro nijednom narodu u BiH. Neće ni Zlatko Lagumdžija postati historijska ličnost. Tek jedan u nizu koji su svesrdno doprinijeli raspadu BiH, zaključio je Košarac.