popio kafu pa se "nagovorio"

Košarac sa Sattlerom: Brine me odsustvo adekvatnog odgovora Evropske komisije i Delegacije EU na antiustavne aktivnosti

Staša Košarac, aktuelni ministar trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, pohvalio se "radnom kafom" sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom prije početka 25. međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

"Upozorio sam na činjenicu da uplitanje stranaca u unutrašnja pitanja u BiH predstavlja glavnu prepreku na EU putu ove zemlje.

Da li možemo uopšte razgovarati o bilo kakvom napretku u uslovima u kojim nelegitimni Schmidt (visoki predstavnik Christian Schmidt, op. a.) nasilno nameće zakone, te zajedno sa američkim ambasadorom Murphyjem (Michael Murphy) diriguje nezakonitim sudskim procesom protiv legitimno i legalno izabranog predsjednika RS Milorada Dodika?

Izuzetno je zabrinjavajuće što na sve ove antiustavne, antidejtonske i antidemokratke aktivnosti nedostaje adekvatna i odgovorna reakcija Evropske komisije i Delegacije EU.

Ćutanje Brisela se može okarakterisati kao podrška takvim aktivnostima usmjerenim protiv srpskog naroda i RS.

RS je posvećena regionalnoj saradnji i EU integracijama, bez njene podrške i politike predsjednika Dodika ne bi bilo moguće ostvariti dosadašnji napredak.

Mi insistiramo na poštovanju dejtonske strukture i Ustava, uz dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svako miješanje stranaca predstavlja grubo narušavanje suvereniteta BiH.

Alarmantna je činjenica da niko od bošnjačkih političara nije digao glas protiv razaranja Dejtona i urušavanja suvereniteta od strane zapadnih struktura.

Umjesto da se okrenu unutrašnjem dogovoru, bošnjački političari daju podršku aktivnostima protiv RS i srpskog naroda, a posljednji primjer takvog odnosa je njihovo nastojanje da na Generalnu skupštinu UN-a uguraju spornu rezoluciju o Srebrenici. To je apsolutno neprihvatljivo i dodatno će urušiti odnose u BiH.

Kako se onda očekuje da razgovaramo o bilo kakvoj perspektivi BiH i gradimo partnerstvo? Takve aktivnosti i radikalizacija neće doprinijeti pomirenju i međusobnom povjerenju. Sasvim suprotno, vode ovu zemlju stotinama koraka unazad i u neizvjesnost", "nagovorio" je Košarac u objavi na mreži X.