novo prepucavanje

Košarac upozorio Crnu Goru da Konaković uzurpira poziciju: Otkud mu pravo da šalje protestne note?

Ministar vanjske trgovine BiH Staša Košarac objavio je da je upozorio Crnu Goru da ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković protestne note šalje 'u svoje lično ime'.

Naime, Konaković je sinoć objavio da ja uputio protestnu notu Crnoj Gori zbog izjava Andrije Mandića na tzv. svesrpskom saboru kada je kazao da je to skup dvije države - Srbije i RS.

"Upozorio sam zvanične institucije Crne Gore da je ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara Elmedin Konaković u protestnoj noti iznio isključivo lični stav, koji se ne može smatrati zvaničnim stavom BiH", objavio je Košarac na svom Instagram nalogu.

Košarac je naveo da je "u funkciji zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara obavijestio crnogorskog ministra vanjskih poslova da Konakovićeva nota ne predstavlja zvaničan i usaglašen stav Predsjedništva BiH, kao jedinog ustavno nadležnog organa za vođenje vanjske politike, niti Savjeta ministara nadležnog za provođenje politika i odluka BiH".

"Upozorio sam da pisanje i slanje vlastitih političkih stavova u ime BiH predstavlja uzurpaciju i zloupotrebu ovlaštenja ministra inostranih poslova BiH. Konaković je poslao 'protestnu notu', jer mu se nije dopao način na koji je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kredibilno i nacionalno odgovorno govorio o nacionalnoj politici srpskog naroda, bez ijedne uvredljive riječi za druge narode", naveo je Košarac.

Košarac je ocijenio da je to "problem Konakovićeve iskrivljene političke percepcije u kojoj se samo bošnjački politički stavovi mogu smatrati zvaničnim i relevantnim u BiH".

"Realnost je drugačija. U ime koga i na osnovu čega Konaković šalje protestne note, ako za to saglasnost nisu dali nadležni organi u BiH?! Јasno je da to radi jednostrano i mimo Ustava BiH. Njegovi stavovi su isključivo lični i nisu obavezujući za institucije BiH, niti imaju podršku srpskih predstavnika na zajedničkom nivou", poručio je Košarac.

Podsjetimo, ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković izjavio je da je uputio protestnu notu Crnoj Gori zbog, kako je naveo, "spornih izjava" predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića.