Zabrinuti Staša

Košarac uznemiren uoči sjednice Predsjedništva BiH: Informacije koje stižu su zabrinjavajuće

Na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH danas bi se trebao naći izbor generala Oružanih snaga BiH, a na čelo naše vojske trebao bi biti postavljen Gojko Knežević.

No, pojavile su se nezvanične informacije da će član Predsjedništva BiH Denis Bećirović blokirati ovo imenovanje.

Takve informacije je zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Staša Košarac nazvao je 'izuzetno zabrinjavajućim'.

Ukoliko se ove najave obistine, dodao je Košarac, to će značiti dodatnu potvrdu perfidne i licemjerne politike struktura iz FBiH.

"Prvo su mjesecima opstruisali imenovanja novih generala na komandne pozicije, pa je Helez, nakon upozorenja iz omiljenih mu NATO i EUFOR struktura, dostavio Predsjedništvu BiH spisak. Sada očigledno pokušavaju da dodatno odugovlače proces preko Denisa Bećirovića", istakao je Košarac na društvenoj mreži Instagram.

View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

On je naglasio da je razlog samo jedan - 'Sarajevu smeta Srbin na čelu Zajedničkog štaba OS BiH'.

"Ne mare oni za zakon, niti za činjenicu da je Senadu Mašoviću prije dvije godine istekao mandat. Cilj je samo jedan - spriječiti imenovanje srpskog generala na poziciju", istakao je Košarac.

"Kako bi u očima svojih zapadnih mentora bili 'dobri momci', pustiće određene odluke u ministarstvima ili u Vijeću ministara BiH, ali će ih blokirati u Predsjedništvu BiH putem Bećirovića. Onda će nama pričati kako tobože nad njim nemaju kontrolu, kako ne poštuje dogovore i slično. Ali on će i dalje opstruisati", dodao je Košarac.

Prema njegovim riječima, takav scenario Trojka je već oprobala kod Istočne nove interkonekcije.

"Bošnjački ministri su u Vijeću ministara BiH dali saglasnost za pokretanje pregovora sa Srbijom radi zaključivanja sporazuma o realizaciji ovog strateškog projekta, ali Bećirović to stopira u Predsjedništvu BiH", naglasio je Košarac.

On je podsjetio i na činjenicu da su bošnjački ministri u Vijeću ministara BiH odugovlačili sa imenovanjem novog ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića, iako je ranijim političkom dogovorom odlučeno da ta pozicija pripadne Republici Srpskoj i SNSD-u.

"Na perfidan način taktiziraju i ciljano opstruišu projekte važne za Republiku Srpsku, kao i imenovanje Srba na rukovodeće pozicije na državnom nivou. A onda nam, bez trunke srama, drže slovo o tome kako RS nešto blokira", poručio je Košarac.

On je upitao kako raditi sa takvim ljudima i kako ispuniti bilo kakav dogovor sa sljedbenicima politike "do podne jedno, od podne drugo".