veliki povratak

Košarkaški klub Bosna je ponovo hit. “Trofej u Kupu BiH je samo prvi korak, trijumf nad Igokeom nije nikakva senzacija”

Sreća je bila da se napokon realizirao dugo godina najavljivani ulazak u klub jedinog čovjeka koji se usudio upustiti u spašavanje KK Bosna

Prije nešto više od godinu i po, sve lađe kao da su potonule.

Košarkaši Bosna-Royala tada su okončali još jednu sezonu za zaborav.

Preciznije, sezonu koja bi se pamtila samo po novom ispadanju iz najvišeg ranga bosanskohercegovačke košarke otkad su sarajevski "Studenti" bili prisiljeni uspostaviti saradnju sa KK Royal i na taj način barem takmičarski održati u životu bivšeg prvaka Evrope.

Srećom po "Studente", uspjeli su administrativnim putem opstati u Prvenstvu BiH.

Osigurao finansije

Još je veća sreća bila da se napokon realizirao dugo godina najavljivani ulazak u klub jedinog čovjeka koji se usudio upustiti u spašavanje KK Bosna od tavorenja, a možda i nove propasti (pod Royalovim imenom) - Dubravka Barbarića, poslovnog čovjeka iz Sarajeva i bivšeg genralnog sekretara Košarkaškog saveza BiH.

I dok je on koliko-toliko zaveo red i osigurao finansije, što je pomoglo da klub nakon niza godina oformi respektabilan igrački kadar i bez trzavica krene u sezonu - neočekivani heroj na terenu, odnosno kraj njega, postao je Aleksandar Damjanović.

Nekadašnji centar "Studenata", iz nekih ljepših vremena, dobio je šansu da s čela razvojnog tima bude unaprijeđen na mjesto šefa stručnog štaba seniorskog pogona KK Bosna Meridianbet (kako zvanično glasi naziv ekipe) nakon glasno najavljenog, ali i rano okončanog angažmana Josipa Pandže.

Damjanović i Barbarić: Stigao i prvi trofej

Svi koji poznaju Damjanovića znaju da nije čovjek koji pati od velikih riječi, on govori na parketu.

A ono što je ovog vikenda imao da "kaže" oduševilo je sve navijače Bosne.

Nakon 14 godina "Studenti" su osvojili trofej, trijumfom na finalnom turniru Kupa BiH Mirza Delibašić pred svojim navijačima u dvorani Skenderija u Sarajevu.

Pehar ima još veću težinu ako se zna da je Bosna u polufinalu učinila ono što je doskora izgledalo kao naučna fantastika - a to je trijumf nad Igokeom, klubom koji godinama dominira na bh. terenima, koji je aktuelni prvak BiH i (neuspješni) branilac trofeja u Kupu.

"Ne znam šta bih rekao, osim da smo pobjedu zaslužili na terenu protiv velikog protivnika. Znali smo o kojem je kvalitetu riječ. Igokeu respektujemo, oni su stabilni čak i u ABA ligi.

Postalo realnost

I možda je za one koji ne vjeruju u ono što rade, koji to gledaju sa strane, ovo zaista i zvučalo kao naučna fantastika. Međutim, za nas koji radimo i vjerujemo u ono što radimo, to je postala realnost.

Znamo koliko smo uložili da ovo postignemo", ističe Damjanović.

O sinoćnjem finalu protiv Širokog kaže:

"Široki je bio izuzetan protivnik. Bilo je to pravo finale. Žestoko, s puno naboja, puno kontakta. Mislim da smo imali više mirnoće i zasluženo slavili".

Nakon ovog trijumfa, koji su burno proslavili i navijači u punoj dvorani, odmah se postavlja pitanje - može li ovo biti uvertira za juriš na onaj još vredniji pehar, namijenjen prvaku BiH?

Bosna u finalu nadigrala Široki

Podsjetimo, Bosna je posljednji put prvak države bila još "davne" 2008. godine.

"Gledamo samo sebe. Koncentrisani smo samo na prvu sljedeću utakmicu. Sve ćemo uraditi da ostanemo u ovom ritmu. Vjerujemo u sebe, u svoj rad. Šta će to na kraju donijeti, vidjet ćemo.

Osvajanje Kupa Mirza Delibašić je veliki rezultat. Sa istim fokusom idemo dalje.

Idemo ka tome da se vratimo u ABA ligu, nadam se da ćemo ostvariti taj cilj", ističe Damjanović.

O, promjenama van terena, onome što su donijeli novi ljudi predvođeni novim predsjednikom Upravnog odbora Barbarićem, ne želi previše govoriti.

"Studenti" dominirali na završnici Kupa BiH

"Iskreno, bavim se isključivo poslom na terenu, tako da ne želim i ne volim da se bavim stvarima oko vođenja kluba.

Trudim se da držim fokus na ekipi. Imamo momke koji zaista rade odličan posao, koji vjeruju u sebe.

Jedino bih rekao da znamo kakvo je bilo stanje niz godina, sada je to puno bolje i ovaj naš rezultat je pokazatelj", rekao je Damjanović.

Nekad i sad

Nekadašnji centar Bosne (50), koji je dres "Studenata" nosio u dva "mandata" između 2005. i 2010. godine, poredi tadašnje, veoma uspješno vrijeme za sarajevski klub, i sadašnji period.

"Svako vrijeme ima neku specifičnost koju nosi. Sigurno je da je Bosna, dok sam igrao, bila pri vrhu ne samo bh. nego i regionalne košarke.

Ova sadašnja generacija krenula je tim putem. Nadam se da će stići tamo gdje želim", rekao je Damjanović.