pozitivan korak

Kosovo dobilo zeleno svjetlo: Preporučen prijem u članstvo Vijeća Evrope bez preduslova

Komitet za politiku i demokratiju Vijeća Evrope usvojio je izveštaj izvestiteljke Vijeća Evrope za Kosovo Dore Bakojanis, kojim se preporučuje prijem Kosova u članstvo bez ikakvih preduslova.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je Komitet za politiku i demokratiju Vijeća Evrope usvojio izvještaj Bakojanis.

“Još jedan pozitivan korak”, navela je Osmani je na mreži X.

Istakla je da nakon što je komitet danas odobrio izvještaj, pristupanje Kosova Vijeću Evrope prelazi na Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope.

“Nastavit ćemo da radimo sa saveznicima kako bismo osigurali da svi naši građani dobiju pravi pristup instrumentima SE kroz punopravno članstvo”, poručila je Osmani.

Zamjenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova Kreshnik Ahmeti objavio je da je usvojen izvještaj izvestiteljke Bakojanis, kojim se preporučuje prijem Kosova u članstvo bez ikakvih preduslova.

“Nijedna od obaveza koje Kosovo treba da preuzme ne mora se ispuniti prije članstva. Čak i u tački 11 jasno je navedeno da se obećanje mora ispuniti nakon članstva. Svi prijedlozi za postavljanje novih preduslova odbačeni su od strane većine članova komiteta, što pokazuje da bi Kosovo trebalo da postane članica u maju ove godine i da bi novi preduslovi bili nepravedni“, napisao je Ahmeti.

Kosovska predsjednica je ranije danas rekla da Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu nije uslov za članstvo, te da se u izvještaju izvestiteljke Bakojanis o zajednici govori, kao o jednoj od obaveza nakon članstva.

Uslove za prijem Kosova u Vijeća Evrope Vlada Kosova je ispunila kada je 13. marta naložila Kosovskoj katastarskoj agenciji da provede odluku Ustavnog suda Kosova o vraćanju 24 hektara zemlje pravoslavnom manastiru Visoki Dečani.

Kosovo je maja 2022. godine predalo zvaničnu aplikaciju za članstvo u Vijeće Evrope, dok je aprila 2023. prošlo prvu fazu procedure kada je Komitet ministara Vijeća Evrope odlučilo da proslijedi zahtjev za članstvo Kosova Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Za prijem u članstvo Vijeća Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova od 46 zemalja članica. S obzirom da se Rusija povukla kako bi izbegla izbacivanje iz te međunarodne organizacije nakon što je vojno napala Ukrajinu, Kosovo je odlučilo da aplicira za članstvo.