Sjeverna Mitrovica

Kosovski Srbi danas izlaze na ulice: Protestuju zbog odluke o ukidanju dinara

Savez umirovljenika kosovskih Srba organizirat će danas u 12 sati prosvjedno okupljanje u Sjevernoj Mitrovici kao bi skrenuli pozornost na položaj srpske zajednice nakon što je odlukom centralne banke Kosova (CBK) o uvođenju eura u platni promet ukinuto plaćanje srpskim dinarima.

Takva je odluka CBK pojačala zabrinutost srpske zajednice jer plaće i penzije iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju, a međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje odluke jer drži da bi mogla imati negativan utjecaj na kosovske Srbe.

"Treba uputiti poruku svjetskoj javnosti kako nema opstanka i ostanka Srba na Kosovu ako se ta odluka provede do kraja. Opstanak vezujem za političku opciju, ali ostanak je vezan za primanja, za ekonomiju i osnovne životne uvjete kako bi ostali na Kosovu", kazao je predsjednik Saveza umirovljenika kosovskih Srba Vesko Stojković.

Zabrinutost zbog takve odluke su službenim priopćenjima istaknuli State Department i Europska unija ukazujući na posljedice koje bi odluka CBK-a o ukidanju dinara u platnom prometu mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba, kojih deseci tisuća primaju dinarske plaće i mirovine posredstvom trezora Srbije.

Washington je pozvao Kosovo "da se trenutačno odgodi primjena odluke, dok se ne ispune zadovoljavajuće procedure u skladu s europskim standardima" i "dok se stanovništvo ne informira dovoljno o tome kako će se provoditi tranzicija", uz duže prijelazno razdoblje.

U nedjelju su u četiri općine na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, osvanuli grafiti s natpisom "Kad se vojska na Kosovo vrati, Sjeverna brigada živi", a zamjenik direktora policije za regiju sjever Veton Elshani rekao je da je tužiteljstvo pokrenulo postupak ali je zasada nepoznato ko ispisuje takve grafite .

Kosovska je Vlada je organizacije Sjeverna brigada i Civilna zašita proglasila terorističkim, a prištinski mediji prenose kako ove dvije organizacije djeluju na sjeveru Kosova i broje na stotine pripadnika iz redova srpske zajednice.

Takvi su se grafiti na sjeveru Kosova pojavili nakon odluke o ukidanju srpskog dinara te nakon što su kosovske vlasti krajem jnauara zatvorile sedam privremenih općinskih organa koji, paralelno s kosovskim, rade u sistemu Srbije.

Današnje proteste podržala je i Srpska lista koja je pozvala građane da podrže umirovljenike na protestu protiv odluke o suspenziji dinara na Kosovu.

No kosovski premijer Albin Kurti isitče da Kosovo nije zabranilo dinar, kao što nije zabranilo ni dolar, ni funtu, ni švicarski franak.

“Jedina razlika je u tome što novac od 1. februara ne može prelaziti granicu u vrećama, kao što to ne može ni u jednoj demokratskoj državi, već može dolaziti preko bankovnih računa, podizati se u eurima“, kazao je Kurti.

Kurti smatra da najnovija odluka centralne banke Kosova štiti građane od organiziranog kriminala, trgovine oružjem i pranja novca jer je dosadašnji način prijenosa novca preko granica omogućavao kriminalnim skupinama da primaju ilegalno uvezeni novac te tako jačaju svoj utjecaj na narod, zastrašuju mase i ohrabruju kriminalce.