samit o miru

Kožljak: Jeftini spinovi iz RS ne mogu umanjiti veliki uspjeh. Bećiroviću je čestitao i Zelenskij

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović učestvovao je na najvažnijem događaju, možda u ovoj deceniji, na Samitu o miru u Ukrajini.

Ovom samitu u Švicarskoj prisustvovalo je oko 100 svjetskih lidera i predstavnika međunarodnih organizacija, kazao je Alija Kožljak, šef Kabineta predsjedavajućeg Bećirovića.

Brojni susreti

Tokom trajanja samita Bećirović je razgovarao , između ostalog, sa potpredsjednicom SAD-a Kamalom Harris, predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, premijerom Ujedinjenog kraljevstva Rishijem Sunakom, predsjednikom Poljske Andrzejom Dudom, kao i s predsjednicima i premijerima Ukrajine, Kanade, Danske, Finske, Estonije, Nizozemske, Belgije, Čilea, Ekvadora, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije. 

Bećirović će u narednim sedmicama nastaviti sa intenzivnim vanjskopolitičkim aktivnostima i novim posjetama važnim destinacijama.

Takav intenzivan vanjskopolitički angažman očigledno smeta nekim snagama kojima ne odgovora jačanje države Bosne i Hercegovine, poručuje Kožljak. 

Dodaje da je Denis Bećirović na ovom samitu u Švicarskoj na najdostojanstveniji i najkvalitetniji način predstavio državu Bosnu i Hercegovinu.

To je nastavak veoma intenzivnog i dobro osmišljenog diplomatskog angažmana dr. Bećirovića na najvažnijim svjetskim adresama.

Kredibilan sagovornik

Zbog takvog angažmana postao je kredibilan sagovornik na najvažnijim vanjskopolitičkim adresama, što potvrđuju i njegove brojne posjete, kao i prijemi s najvišim državnim i vojnim počastima, navodi Kožljak.

"Tokom obraćanja na plenarnoj sjednici samita u Švicarskoj, pred brojnim zvaničnicima iz cijelog svijeta, predsjedavajući Bećirović je imao jedan od najupečatljivijih govora, a nakon njegovog obraćanja mu je lično čestitao i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij", kazao je Kožljak. 

Učešće Bećirovića na samitu posvećenom miru u Ukrajini i susreti sa brojnim svjetskim zvaničnicima pokušavaju neuspješno se potisnuti u drugi plan, ističe Kožljak.

Zanimljivo je da su, optužbama na njegov račun, brigu za imidž države Bosne i Hercegovine pokazali i mediji iz bh. entiteta RS, među kojima i onaj sa američke crne liste. Međutim, sve su to neuspješni i propali pokušaji jer građani naše države dobro znaju šta su ciljevi pojedinih separatističkih snaga.

"Dok traje plenarna sjednica, pojedini lideri daju i nacionalne izjave sa porukama sa samita, a odvijaju se i bilateralni sastanci.

Tako je i predsjedavajući Predsjedništva BiH na marginama samita održao brojne izuzetno važne razgovore s nekim od najvažnijih svjetskih lidera, s ciljem jačanja savezništva s prijateljskim državama.

Problem destruktivnim snagama

Očigledno je to", kaže Kožljak, "problem destruktivnim snagama u Bosni i Hercegovini".

Upravo to osmišljeno, odlučno i intenzivno vanjskopolitičko djelovanja i uspješno i odgovorno predstavljanje države Bosne i Hercegovine.

"Dakle, predsjedavajući Bećirović je na vrijeme održao svoj govor u plenarnoj sali, tako da nikakva spinovanja ne mogu umanjiti značaj i efekte njegovog obraćanja.

Jeftini spinovi iz bh. entiteta RS ne mogu umanjiti ovaj veliki uspjeh. Obraćanje predsjedavajućeg desilo se tačno na vrijeme, u 12.30, kada je i planirano protokolom samita.

Nekima, dodaje, smeta ovakav snažan angažman Bećirovića na međunarodnoj sceni.

"Uspjeh je biti pozvan za sto za kojim se diskutuje o svjetskom miru, da govori pred najuticajnim svjetskim državnicima i daje svoje ideje i prijedloge.

Možda im je zasmetalo i što se predsjedavajući Bećirović pridružio završnom komunikeu o miru u Ukrajini, zajedno sa 80 drugih država, u kojem se poziva da se na bilo koji način spriječi upotreba nuklearnog oružja i da je mir u svijetu važniji od svega", ističe Kožljak.