Politika

Krah SDA i DF-a u Parlamentu FBiH: Kukali da treba hitno usvojiti budžet, sad tražili odgodu

Nakon maratonske sjednice Federacija BiH nije dobila budžet. Iako su iz SDA mjesecima unazad dizali paniku kako se ovaj dokument mora usvojiti što prije, danas su oni faktički tražili odgodu. Do sutra u 11.

Naime, kako je Raport već objavio, SDA se našla u ogromnom problemu.

Hoće li usvojiti budžet?

Njihova Vlada, odnosno premijer Fadil Novalić, predložila je budžet. Međutim, nova većina u Parlamentu, usaglasila je čak 50 amandmana kojima želi izmijeniti budžet. I za to imaju većinu.

Mirsad Zaimović večeras je kazao da bi usvajanjem amandmana to bio potpuno drugi budžet od onog kojeg je zamislio Novalić.

S druge strane, politički bi bilo stupidno ne glasati za budžet kojeg su sami većinom kreirali. SDA i DF nemaju dovoljno ruku da sami izglasaju budžet, dok Osmorka zajedno s HDZ-om ima komotnu većinu.

Kukaju da nije fer

Sad iz ove dvije stranke tvrde da je namjera nove koalicije unakaziti budžet te kukaju kako to nije fer. Partneri SDA-DF tvrdili su kako se amandmanima pravi ogromna promjena budžeta, te da je to sad HDZ-ov budžet. Inače, istina je da je amandmanima naložena preraspodjela čak 108 miliona KM.

Međutim, kako je Raportu rečeno, više od 80 miliona je raspoređeno amandmanima stranaka Osmorke. Tek ostatak su amandmani HDZ-a.

S druge strane, politička logika nalaže da nova vlast kreira budžet po svojim politikama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare