MODEL I-PACE EV400 HSE

Kralj Charles prodao svog Jaguara, evo koliko je profitirao za električnu zvijer od 400 KS

Jaguar I-Pace iz 2018. prodan je na aukciji, što i ne bi bila neka vijest da kao njegov prethodni vlasnik nije naveden britanski kralj Charles.

Charles III. je Jaguara kupio u aprilu 2018., a odlučio se za model I-Pace EV400 HSE. Bio je to prvi električni automobil ovog britanskog proizvođača, ali i prvi električni automobil isporučen kraljevskoj porodici, otkriveno je na stranicama aukcijske kuće Historics.

Automobil je kralju predan s registracijom OY18 BVC direktno od strane Jaguara za njegovu osobnu upotrebu. Model je bio u Eiger sivoj boji, popularnoj boji za 2018. godinu, no njegovo je veličanstvo inzistirao da mora biti u njegovoj omiljenoj boji Loire Plava je stoga vraćena Jaguaru radi promjene boje i ostaje jedini I-Pace u ovoj boji.

Kako navodi aukcijska kuća, nije samo Charles vozio automobil, već su i kraljica i drugi članovi kraljevske porodice, poput Megan Markle, fotografirani kako se voze u I-Paceu. Jaguarov brzi punjač također je postavljen u njegovoj službenoj londonskoj rezidenciji, Clarence House, a u mnogo je prilika tadašnji princ fotografiran u automobilu te se jednom prilikom čulo kako je na pitanje odgovorio da je automobil “tih, ali smrtonosan”.

A “smrtonosan” je jer ga pokreće električni pogonski sklop od 400 konjskih snaga i sistem pogona na sve točkove. U njemu se nalazi baterija od 90 kWh s kojom, prema WLTP-u može preći 460 kilometara po jednom punjenju.

Jaguar je bio u kraljevskom vlasništvu do decembra 2021. kada je vraćen Jaguaru s nešto manje od 3000 milja na satu (4800 km), registarski broj je uklonjen (uobičajena praksa s kraljevskim automobilima) i dodijeljen je novi prije nego što je automobil ponuđen na prodaju.

Kraljev bivši automobil još uvijek ima Jaguarovo jamstvo do oktobra ove godine, kilometraža je malo veća od 35.000 milja (56.000 km) i opremu Light Oyster Windsor s lijepom Jaguarovom navlakom izrađenom po mjeri. Prodan je na aukciji gdje je postigao cijenu od 64.960 funti, što je blizu 76.000 eura.