Ekonomija

Kraljević razgovarao s Misijom MMF-a o ciljevima fiskalne politike, budžetima i reformama

Federalni ministar finansija Toni Kraljević razgovarao je danas s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodila Alina Iancu, šefica misije MMF-a za BiH. Uime Međunarodnog monetarnog fonda sastanku su prisustvovali i Andreas Tudyka, rezidentni predstavnik MMF-a za Bosnu i Hercegovinu i Mark Horton, zamjenik direktora MMF-a za Evropu.

Na sastanku je bilo riječi o usvojenom Rebalansu Budžeta za 2023. godinu, glavnim ciljevima fiskalne politike i izazovima za 2024. godinu, Budžetu za 2024. godinu, ekonomskim izgledima i rizicima, planovima za buduću potrošnju, reformama u oblasti poreza na dohodak i poreza na dobit, procjenama fiskalnog rizika, javnim investicijama u infrastrukturu i obnovljive izvore energije kao i o spremnosti MMF-a u pružanju tehničke pomoći, saoćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.

Ministar Kraljević je informirao članove misije Međunarodnog monetarnog fonda o statusu važnih zakona iz nadležnosti Federalnog ministarstva finansija na kojima se intenzivno radi, među kojima su zakoni iz oblasti finansijskog tržišta i set fiskalnih zakona.