otkrivena tajna

Kraljevski ručak: Pečeno pile kraljice Camille

foto: Freepik

Sve slavne kuharice imaju svoju tajnu najsočnijeg pečenog pileta. Ali ima je i jedna kraljica, supruga britanskog kralja Charlesa III. - Camilla.Naime, sin kraljice Camille, gastrokritičar i pisac Tom Parker-Bowles u svojoj kuharici 'Let's Eat: Recipes From My  Kitchen Notebook' podijelio je omiljena jela svog djetinjstva, a među njima je i pečeno pile na način kako ga je, dok je bio dječak, pripremala njegova majka.

"Moja supruga zaklela se da će baciti pečeno pile kroz prozor ako ga još jednom spomenem. Ali to je jelo zaista obilježilo moje djetinjstvo i mladost, i svaki put ga spomenem ako me neko pita je li moja mama dobra kuharica.

Camilla je kraljica slanih jela

Odlično je kuhala slana jela, a deserti je baš i nisu previše zanimali. Zapravo, sve što je zahtijevalo precizno mjerenje sastojaka i praćenje recepta, je izbjegavala. Ali to nama djeci nije ni smetalo – sestra i ja ionako smo bili obožavatelji kupovnih slatkiša", govori Tom Parker-Bowles.

Poznati gastrokritičar i sin nove kraljice otkriva majčine savjete za savršeno pečeno pile:

Kupite najbolje pile koje možete priuštiti. Radije pojedite jedno pošteno domaće pile iz slobodnog uzgoja, nego hrpu onih bezukusnih uvezenih masovno uzgojenih pilića.

Odrežite zadnji dio pileta i postavite ga na prsa od pileta tokom pečenja – to će poboljšati okus, a budući da taj dio pileta ima puno masnoće ni prsa se neće presušiti jer će se na njih postupno topiti masnoća iz zadnjeg dijela.

Foto: Screenshot/Amazon

Sastojci

  • 1 limun
  •  1 cijelo pile
  • 1800 g morske soli
  • Svježe mljeveni crni biber
  • 75 g putera

Umak

  • Bijelo vino - 200 ml
  • Pileći temeljac - 450 ml

Postupak

Zagrijte rernu na 220 stepeni. Probodite limun manjim nožićem i ugurajte ga u unutrašnjost pileta. Pile dobro nasolite i pobiberite, izvana i iznutra, i u cijelo pile, odnosno u kožicu, umasirajte puter. Pecite 20 minuta, potom smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 40 minuta. Zabijte ražnjić u najdeblji dio mesa, odnosno najdeblji dio zabatka – ako iscuri prozirna tekućina pile je pečeno. Ako iscuri lagano krvava, roza tekućina, pile treba peći još malo. Pustite pile da odmori nakon pečenja 15-20 minuta prije rezanja.

Za umak od pečenja iz tekućine koja je ostala od pečenja pileta uklonite višak masnoće. Stavite pleh na jaku vatru i kad počne ključati deglazirajte pleh bijelim vinom. Pustite da lagano vrije dok sav alkohol ne ispari, te potom dodajte temeljac uz neprestano miješanje. U umak ulijte sve sokove koji su iscurili tokom rezanja piletine. Pustite da još malo ključa dok se ne reducira, potom procijedite kroz sito i poslužite u ugrijanoj posudi za umak. Pile poslužite razrezano, uz umak sa strane.