KRALJEVSKO NASLIJEĐE

Kraljica je više novca ostavila princu Harryju, nego Williamu: Razlog tome vrlo je jednostavan

Nedavno se kraljevska porodica prisjetila kraljice Elizabete II. te njezine fondacije koju je ostavila svojim praunucima. Kada je kraljica u 101. godini umrla, prenosi The Mirror, ostavila je braći 14 miliona funti, ali princ Harry dobio je više od brata Williama.

Odluka je takva zato što, nakon kraljičine smrti Charles postaje kralj, a William novi princ od Walesa. To znači da će dobiti Vojvodstvo Cornwalla, privatno imanje te privatne i dobrotvorne aktivnosti prijestolonasljednika.

S druge strane, Harry će tim novcem i onim što je naslijedio od svoje majke, princeze Diane, započeti svoj novi život u SAD sa suprugom Meghan Markle. Diana je sinovima ostavila preko 12 miliona funti, što je nakon njezine smrti smanjeno na više od 8 miliona funti.

Međutim, investicije su nadzirali kraljevski savjetnici koji su doveli do toga da je taj iznos tokom godina narastao na više od 20 miliona funti. Harry i William dobili su pristup tim sredstvima kada su navršili dvadeset godina.

Nakon kraljičine smrti, procjena za njezino imanje iznosila je između 50 i 70 miliona funti u to vrijeme, a mnogi predmeti iz kraljičine privatne zbirke umjetnina predani su kraljevskoj zbirci i izloženi u Buckinghamskoj palači.