veliki projekt

Kreće ispitivanje ‘naopasnijeg asteroida’ koji je star 4,5 milijardi godina. Mogao bi otkriti najveću tajnu čovječanstva

Uzorci asteroida starog 4,5 milijardi godina mogli bi otkriti porijeklo života na planeti.

Uzorak veličine kašičice, uzet sa asteroida Bennu, ispituju naučnici u Prirodnjačkom muzeju (NHM).

Uzorak nalik crnoj prašini mogao bi pomoći u rasvjetljavanju nekih od najvećih pitanja o tome kako je Zemlja nastala.

To bi moglo sadržavati vitalne tragove za formiranje planeta i našeg Sunčevog sistema, kažu stručnjaci.

Profesor Sara Russell, viši voditelj istraživanja na NHM-u, rekla je: "Trenutno smo zaista uzbuđeni jer smo upravo primili malu kašičicu crnog praha, ali ona je zapravo došla iz svemira."

Dodala je: „Zaista smo uzbuđeni što smo dobili komad asteroida Bennu jer vjerujemo da ovaj asteroid datira iz najranijih vremena Sunčevog sistema, kada su Sunčev sistem, Sunce i planete formirali četiri i po milijarde prije mnogo godina.

"Nastao je od uskovitlanog diska prašine i gasa, i mislimo da bismo mogli imati komponente tog vremenskog perioda."

Profesor Rasel je već ispitivao uzorak koji se nalazi u azotnoj kutiji za rukavice, što znači da nije kontaminiran izlaganjem vazduhu, kako bi se očuvalo njegovo prirodno stanje, piše Sky News.

Zadatak uključuje stajanje ispred zatvorene kutije i korištenje priloženih rukavica za provođenje eksperimenata.

Objašnjavajući šta uzorak može sadržavati, rekla je: „Također, mislimo, sadrži minerale poput gline koje zadržavaju gomilu vode i to bi nam moglo reći kako je Zemlja postala vodena nastanjiva planeta.

“Također, mislimo da bi mogao sadržavati nekoliko posto ugljika, koji bi mogao biti u obliku organskog ugljika, pa to moramo dalje istražiti.

"Ali moguće je da su asteroidi poput Bennua također obezbjeđivali hranljive materije koje su bile potrebne za procvat života na Zemlji."

Kako kruži oko Sunca udaljenog otprilike 120.000.000 kilometara (74.564.543 milje), smatra se da je asteroid "netaknuta vremenska kapsula s početka Sunčevog sistema", koja pruža tragove o poreklu Zemlje, prema Prirodnjačkom muzeju.

Ima potencijal da naškodi Zemlji i smatra se najopasnijim asteroidom u Sunčevom sistemu, dodaje muzej.

U septembru je NASA Oziris-Rex (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification and Security - Regolith Explorer) postala prva američka misija koja je prikupila uzorak sa asteroida i vratila ga na Zemlju.

Naučnici u NHM-u su među međunarodnim timovima koji su primili dio uzoraka na analizu.

Bennu je asteroid bogat ugljikom, koji sadrži otprilike 5% mase, od kojih je dio organskog porijekla.

Tim također vjeruje da bi vanzemaljska voda mogla biti zarobljena unutar svojih minerala.

Analiza ovih minerala pomoći će timu da testira teoriju da su asteroidi isporučili vodu našoj planeti prije 4,5 milijardi godina.

Profesor Rasel je rekao: „Kada se Zemlja formirala, verovatno je nastala veoma, veoma vruća, a stvari poput vode bi samo proključale i pobegle u svemir, bile bi veoma suve kada su se prvi put formirale.

„Pitanje je, dakle, kako smo se našli na ovoj prekrasnoj plavoj planeti koja je prekrivena okeanima?

"I vjerovatno je odgovor zato što je voda u njega donijeta udarom asteroida i kometa iz vanjskog Sunčevog sistema."

Muzej je jedan od četiri britanska instituta koji proučavaju uzorke iz NASA-e, zajedno sa Otvorenim univerzitetom, Univerzitetom Oksford i Univerzitetom u Mančesteru.