kanton sarajevo

Kreće isplata egzistencijalne naknade za mart 2024. nezaposlenim demobilisanim braniocima

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je pripremilo naloge za plaćanje mjesečnih novčanih naknada utvrđenih Zakonom o dopunskim pravima boraca - branitelja Bosne i Hercegovine, a koje se obračunavaju centralizirano, uz plaćanje ovog resornog ministarstva direktno bankama.

Iznosi dječijeg dodatka za djecu ratnih vojnih invalida s utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 posto i personalne asistencije za ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe su od marta 2024. godine uvećani shodno objavljenoj prosječnoj mjesečnoj plati u Kantonu Sarajevo za prethodnu godinu na osnovu koje se direktno utvrđuju.

"Čim budu raspoloživi odgovarajući statistički podaci, krenuće se u proceduru izmjene (uvećanja) mjesečne novčane egzsistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina", najavljuju iz ovog resornog ministarstva.

Isplata prava na mjesečna novčana primanja za djecu ratnih vojnih invalida s utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 posto - dječiji dodatak počinje od danas.

Isplata prava na mjesečna novčana primanja za nosioce najviših ratnih priznanja, ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe, nosioce "Partizanske spomenice 1941" i djecu šehida - poginulog borca - branitelja bez oba roditelja za vrijeme nezaposlenosti do zasnivanja radnog odnosa očekuje se od četvrtka, 4. aprila.

Isplata naknada personalne asistencije za ratne vojne invalide - paraplegičare i ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe započet će u petak, 5. aprila.

Isplata egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina očekuje se od ponedjeljka, 8. aprila.

"Svi korisnici koji promijene/zatvore bankovni račun trebaju o tome blagovremeno obavijestiti nadležnu općinsku službu, kako bi im sredstva mogla biti ispravno uplaćena, a s obzirom na način obrade i plaćanje naknada, bankovni račun mora biti jedinstven za jednog korisnika i isti za sve ‘branilačke’ naknade koje korisnik prima - npr. lična i porodična invalidina i kantonalno mjesečno primanje", ističu iz Ministarstva, saopćila je Služba za protokol i press KS.