odgovor macronu

Kremlj prijeti: Ako Zapad pošalje trupe u Ukrajinu, sukob NATO-a i Rusije neizbježan

 Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će mogućnost sukoba između NATO-a i Rusije biti "neizbježna" ako zapadne države pošalju trupe u Ukrajinu.

Peskov je u obraćanju novinarima u Moskvi komentarisao i izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da slanje trupa u Ukrajinu ne treba isključiti kao mogućnost.

Portparol Kremlja je kazao da je ovo postalo važno pitanje.

"Već smo čuli sve druge aspekte izjave francuskog predsjednika i uzeli ih u obzir. Također smo vrlo svjesni Macronovog stava o neophodnosti nanošenja strateškog poraza Rusiji", rekao je Peskov.

Na pitanje da li će doći do sukoba između NATO-a i Rusije ako zapadne zemlje pošalju trupe u Ukrajinu, Peskov je rekao da bi to bilo neizbježno.

"U tom slučaju više ne treba govoriti o mogućnostima, već o neizbježnosti", kazao je Peskov.

Poručio je da zemlje članice NATO-a treba pažljivo da razmotre takve akcije.

"Oni treba da se zapitaju da li to odgovara njihovim sopstvenim interesima i, što je najvažnije, interesima građana njihovih zemalja", dodao je on.

Macron je u jučerašnjoj izjavi rekao da među evropskim državama ne postoji konsenzus o slanju trupa u Ukrajinu, koja se više od dvije godine bori protiv Rusije, ali ne treba isključiti takvu mogućnost.