oglasio se peskov

Kremlj prijeti: Novi američki paket pomoć Ukrajini neće promijeniti situaciju na bojnom polju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u srijedu da novi paket američke finansijske pomoći Ukrajini neće promijeniti situaciju na bojnom polju.

Nakon što je američki Senat odobrio zakon o dodjeli više od 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, Peskov je rekao:

„Nove pošiljke oružja koje su vrlo vjerovatno spremne za slanje neće promijeniti situaciju na frontu“.

Peskov je naglasio da su prije godinu dana protivnici brojali dane do poraza Rusije na bojnom polju, dok su početkom ove godine svi odjednom počeli da pričaju o neuspjehu Ukrajine.

„Onda, kako je Amerika izdvojila novac za svoj vojno-industrijski kompleks, da bi mogla poslati oružje u Ukrajinu, svi su počeli pričati da bi bilo moguće izbjeći slom režima u Kijevu. To jest, akcenti su vrlo mutirali, mnogo su se promijenili", rekao je Peskov.

Dodao je da ruski ciljevi u Ukrajini, gdje je prije dvije godine započela „specijalnu vojnu operaciju“, ostaju isti, uključujući uspostavljanje „sanitarne zone“ odakle ukrajinske rakete dugog dometa neće moći pogoditi teritoriju zemlje.

Osvrćući se na pitanje da Rusi imaju problema sa letovima za Latinsku Ameriku na letovima Turkish Airlinesa, Peskov je izrazio uvjerenje da će to biti riješeno kroz prijateljske odnose Moskve i Ankare.

„Naše diplomatsko predstavništvo ovdje radi vrlo aktivno, ne čekajući kontakte na najvišem nivou, a aktivno radi i naša vlada, koja neumorno pokreće ovo pitanje i govori o neprihvatljivosti takve situacije za nas i za ruske građane“, istakao je Peskov.

Naglasio da Rusija i Turkiye imaju „veoma konstruktivne i prijateljske odnose“ koji im omogućavaju da rješavaju nastale probleme.

„Uvjereni smo da nam prijateljska priroda naših odnosa omogućava da računamo na rješavanje svih takvih pitanja“, rekao je Peskov.

O najavi britanskog premijera Rishija Sunaka o povećanju vojne potrošnje na 2,5 posto nacionalnog dohotka do 2030. godine i postavljanju odbrambene industrije na „ratne noge“, Peskov je rekao da je to način da se prikriju „ekonomske poteškoće“ sa kojima se zemlja suočava.