počinju problemi

Krenule su alergije: Evo kako možete ublažiti tegobe

Kako razlikovati prehladu od alergije

Svi oni koji znaju da boluju od peludne alergije i otprilike znaju kad im počinju problemi, ili na koje su trave alergični, mogu pogledati u peludnom kalendaru kad mogu očekivati da se pojave simptomi.

"Preporuka je početi piti lijekove barem dvije sedmice prije nego što se inače javljaju simptomi, što u većini slučajeva pomaže da se simptomi ne razviju onako snažno kako bi se razvili bez lijekova", savjetuje dr. med. Hrvoje Tiljak, ljekar porodične medicine iz zagrebačkog Doma zdravlja Utrina.

"Ima ljudi koji nisu skloni uzimati tablete preventivno, ili po potrebi sprej za nos ili oči, pa čekaju dok se zaista ne razviju teški simptomi, no onda je puno teže doći do toga da se oni ublaže i da se sezona lakše izdrži.

Zato svakako savjetujem da sebi pomognete lijekovima na vrijeme", dodaje on, prenosi 24sata.hr.

Stvar nije samo u problemima koje proživljavamo sezonski nego u tome da nakon nekoliko sezona koliko se borimo s peludnom alergijom one mogu povećati sklonost za razvoj dubljih alergijskih reakcija, poput astme, pojašnjava on.

"Zaštitite se od alergena koliko možete. To podrazumijeva zaštitnu masku, sunčane naočale, kremu i sprej s fiziološkom otopinom kako bismo potaknuli ispiranje, a time i izbacivanje alergena", savjetuje ljekar.

Ako morate izaći, nakon povratka kući presvucite se i stavite odjeću na pranje.

Otuširajte se i iščetkajte kosu. Ako je potrebno i operite kosu prije spavanja da biste smanjili udio peludi koja može doći do sluznice očiju i nosa.

Češće mijenjajte i perite posteljinu.

Važno je redovito čistiti prašinu u prostoru u kojem živite te paziti da ga ne provjetravate u doba dana kad je koncentracija peludi u zraku visoka.

Svakako izbjegavajte sredinu dana. Na selu je najbolje provjetravati između 19 i 24 sata, a u gradu između 6 i 8 sati jer je u to vrijeme koncentracija peludi najniža.

Dobro vrijeme za šetnju je i neposredno poslije kiše, no i tad je dobro izbjegavati odlaske u prirodu.

Tokom sezone peludi ne sušite veš na svježem zraku, osim eventualno na zatvorenom balkonu ili terasi na kojima nema propuha.

Od pomoći iz prirode tu je čaj od koprive, koji djeluje kao antihistaminik, odnosno smanjuje proizvodnju histamina. Kopriva sadrži i mnogo drugih korisnih tvari, između ostalog i željezo.

Dobro je piti ga s limunom jer vitamin C poboljšava efikasnost željeza. Dobar izbor je i majčina dušica, koja djeluje imunostimulirajuće, kao i čaj od kamilice, koja djeluje protuupalno.

I zeleni i crni čaj imaju povoljno djelovanje na imunološki sustav. Tinktura ili supertinktura ehinaceje odličan je izbor za jačanje imuniteta.