advokati upozorili

Mamac za kriminalce: Ponovo koriste ime i lik Novaka Đokovića za prevare

Povratkom na prvo mjesto ATP liste postao temom i izvan teniskih krugova

Kriminalci ponovno koriste ime i lik Novaka Đokovića za prevare na internetu, upozorio je advokatski ured u Beogradu koji zastupa najboljeg tenisera svijeta.

Đoković je nedavnim osvajanjem turnira US Open i 24. Grand Slam naslovom postao najtrofejniji igrač u historiji tenisa.

Ponovo na prvom mjestu

Također je povratkom na prvo mjesto svjetske ATP liste iznova privukao pozornost medija širom planete i postao temom i izvan teniskih krugova.

Više internacionalnih cyber kriminalnih grupa, posredstvom lažnih oglasnih poruka, intenzivno plasira neistinite reklamne sadržaje u kojima navodno učestvuje Novak Đoković, istaknuto je u saopćenju advokatskog ureda Đokovićevog pravnog zastupnika Gorana Draganića.

Najučestaliju iz lepeze cyber prevara predstavlja neistinita reklamna poruka koja povezuje Đokovića s navodnom "Gazprom platformom", uz poziv da korisnici društvenih mreža ulažu svoj novac posredstvom te navodne "platforme".

Lažne oglasne poruke

"Sve ovakve i slične oglasne poruke koje su preplavile internetski prostor su apsolutna obmana", naglašeno je u saopćenju.

Advokati a istodobno upozoravaju građane Srbije i regije da budu "veoma oprezni, da ne nasjedaju na ovakve i slične veoma ozbiljne finansijske prijevare", te da ne dopuste "da postanu plijenom organizirane cyber kriminalne grupe“.

"Protiv svih odgovornih za ove internetske prevare već su poduzeta sva zakonom dopuštena pravna sredstva.

Krivične prijave podnesene su Višem javnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal“, saopćio je advokatski tim.