predsjedavajuća VM

Krišto informirala PS BiH i Kolegij za EU integracije: Dijalog i zajednički dogovor ključ za napredak

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto informirala je članove Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te članove Kolegija za evropske integracije o prvom uvodnom sastanku delegacije Bosne i Hercegovine i Evropske unije koji je održan 24. 4. 2024. godine i ocijenila ključnim u narodnom periodu otvaranje prostora za dijalog i zajednički dogovor.

U pisanom dopisu predsjedateljica Krišto je ocijenila da je prvi sastanak nakon otvaranja pristupnih pregovora rezultirao pregledom narednih koraka za pregovarački proces, kako za pripremu pregleda pravne stečevine EU, tako i za pregled pregovaračke strukture, uoči predstojeće međuvladine konferencije.

Istaknula je kako se samo zajedničkim naporima i odlukama donesenim na potrebnim tijelima institucija u BiH može nastaviti kretanje prema Evropskoj uniji te ostvariti napredak i na taj način unaprijediti prosperitet i stabilnost BiH.

U narednom periodu, navela je Krišto, očekuje se evaluacija Evropske komisije Programa integriranja BiH, što je značajno za pripremu naredne faze bilateralnog screeninga usklađenosti zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

„Smatram kako je izuzetno značajno da upravo sada, kako na samome početku, tako i tokom cijelog procesa, pokažemo odlučnost i predanost u uspostavljanju konstruktivnog dijaloga te da se vodi računa da u svakoj fazi budu uključene sve nadležne razine vlasti“, naglasila je Krišto i dodala kako proces integracije u EU, uz stručnu ekspertizu, mora uključivati aktivno sudjelovanje i žurno djelovanje političkih predstavnika institucija na svim nivoima vlasti u BiH.

Predsjedateljica Krišto poručila je da će nastaviti djelovati unutar okvira dijaloga, kompromisa i uzajamnog poštivanja, a sve kako bi BiH osigurala nastavak puta prema EU i bolju budućnost za sve u Bosni i Hercegovini.