kotor

Krišto na samitu lidera Zapadnog Balkana i EU: U BiH radimo intenzivno na promociji novog plana rasta

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto učestvovala je danas u Kotoru na samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije o Planu rasta za Zapadni Balkan.

Krišto je u uvodnom obraćanju zahvalila domaćinu summita, premijeru Crne Gore Milojku Spajiću, za iskrenu posvećenost jačanju regionalne saradnje i stabilnosti, kao i evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje Olivéru Várhelyiju na konstantnoj podršci BiH na evropskom putu.

U obraćanju učesnicima panela "Sadašnja situacija i planovi za budućnost - Novi plan rasta" Krišto je govorila o evropskom putu naše zemlje i važnim iskoracima načinjenim u proteklom razdoblju, a koji su rezultirali stjecanjem statusa kandidata i odlukom Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Istaknula je kako je BiH službeno Evropskoj komisiji poslala popis reformi s kvalitativnim/kvantitativnim koracima za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan.

"U vremenu koje je pred nama, dok finaliziramo narativni dio reformi kao i modus raspodjele sredstava, učinit ću sve da i u budućnosti zadržimo našu odlučnost, te da međusobnom saradnjom, zajedničkim radom i povjerenjem konsenzusom dođemo do zajedničkog cilja", kazala je Krišto.

Posebno je istaknula da "u BiH radimo intenzivno na promociji novog plana rasta na način da ukazujemo na važnost njegove implementacije provedbom reformi, a koje se tiču vladavine prava, boljeg funkcioniranja institucija, osnaživanja poslovne klime i zadržavanja ljudskog kapitala u BiH, što sve zajedno dovodi do snažnijeg rasta ekonomije koji je potreban prije svega nama u BiH".

Na kraju obraćanja Krišto je iskazala uvjerenje da je uz sve izazove u BiH to najbolji način da se iskaže odlučnost i predanost evropskom putu, za koji u BiH postoji puni konsenzus i predstavlja glavni vanjskopolitički cilj svih konstitutivnih naroda i građana.

Kazala je kako će Bosna i Hercegovina u septembru ove godine biti domaćin sljedećeg summita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.