jasni signali

Krišto: Postoji politička odluka da BiH može postati članica NATO-a

Krišto je u Sarajevu dočekala je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga

Mi ćemo i dalje u Bosni i Hercegovini aktivno raditi na postizanju konsenzusa oko svih pitanja kada je u pitanju saradnja BiH i NATO-a, to je naša obveza, a i sve ono što imamo i čemu težimo jeste osiguranje mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u BiH, a i u cijeloj regiji, izjavila je danas predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Krišto je u ponedjeljak ujutro u Sarajevu dočekala je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Produktivan sastanak

Nakon sastanka delegacija BiH i NATO-a, Krišto i Stoltenberg su održali konferenciju za medije na kojoj je Krišto istakla da je sastanak bio produktivan i konstruktivan, te da su razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa za saradnju BiH i NATO-a, a koja su vezana za stabilnost i sigurnost u BiH i regiji.

"Želim kazati da saradnja sa NATO-om nama pruža priliku za unapređenje sigurnosti i jačanja odbrambenih kapaciteta kroz sudjelovanje u mirovnih misijama gdje unapređujemo sposobnost naših Oružanih snaga.

Istaknut ću da upravo ovi elementi osiguravaju da možemo efikasno odgovoriti na sve izazove, uključujući terorizam, organizirani kriminal i druge prijetnje koje postoje, ne samo u BiH nego i u čitavom svijetu", rekla je Krišto.

Naglasila je da saradnja vodi modernizaciji institucija i procesa u BiH jer uspostavljanje standarda koji su u skladu sa NATO-om zahtijeva provođenje reformi, ne samo u vojnom nego i u širem društvenom kontekstu.

Stoltenberg i Krišto u obraćanju novinarima (Foto: AA)

"Želim naglasiti da je BiH zemlja koja sudjeluje u Akcijskom planu za članstvo u MAP-u, što zapravo signalizira da postoji politička odluka od strane NATO-a da BiH može postati članica NATO-a i da partnerstvo i potencijal da transformira BiH, da joj pruži priliku da se integrira u evropske strukture što je ključno za njenu stabilnost i prosperitet same zemlje", rekla je Krišto.

Naglasila je da su ovo teme od izuzetne važnosti za sve u BiH, te da bi o tome govorili potrebno je postići politički konsenzus i poštovati Ustav BiH, ustavnu strukturu i nadležnosti i kroz dijalog i međusobno uvažavanje doći do stavova koji su važni za BiH kad je u pitanju saradnja sa NATO-om.

Paket pomoći

Zahvalila je Stoltenbergu na odobrenom paketu pomoći koji su pružili institucijama i vlastima BiH radi jačanja odbrambenih kapaciteta.

"Radi se projektu potpore i podrške između 48 i 53 miliona eura, odnosi se na devet projekata iz oblasti obrambenog sektora i tri projekta iz oblasti sigurnosnog sektora. Radi se o tome da se projekti mogu implementirati u narednih pet godina", rekla je ona.

Dodala je da će, uz sve što NATO pruža BiH, nastaviti raditi na poboljšanju saradnje što u ovom slučaju podrazumijeva izradu Programa reformi za 2023 jer je to nešto što obavezuje BiH i što je prvi zadatak otkako se konstituisala Komisija za saradnju sa NATO-om.

Stoltenberg je sinoć stigao u Sarajevo u okviru četverodnevne balkansku turneje tokom koje će osim BiH, posjetiti Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju od 19. do 22 novembra.