zbog izbornog zakona

Krišto pred Varhelyijem optužila OHR: Ničim izazvani su ugrozili parlamentarnu većinu na nivou BiH

Nakon Političkog foruma, u Sarajevu su se obratili i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto te evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

"Mi smo danas nakon prvog i drugog dijaloga na visokom nivou, održali i ovaj treći. Razgovarali smo o temema i reformama koje se tiču EU integracija. Zahvaljujem se svim predsjednicima stranaka, klubova stranaka, predsjednicima entiteta i premijerima kantona. Čuli smo danas našu neupitnu opredjeljenost kada je u pitanju EU put ali i našoj opredjeljenosti za rad na reformama", rekla je Krišto.

Ona je podsjetila da je Evropsko vijeće 21. marta donijelo odluku o otvaranju pregovora.

"Ali, tu je i obaveza ispunjavanja nekih obaveza. Danas smo razgovarali o tim reformama pa sam Varhelyija informirala da smo u tom ispunjavanju imali na dnevnom redu i Izborni zakon i zakon o Sudu BiH, ali smo došli u situaciju koja je izazvana ničin od strane OHR-a koji je doveo u pitanje funkcioniranje parlamentarne većine na nivou BiH. Ali, želim reći da je naše opredjeljenje da iz ove situacije moramo izaći i provesti reforme. Znam da postoje izazove, ali uz dijalog i pokazivanje da smo spremni donositi odluke možeo ovo prevazići", istakla je ona.

Ona je rekla da vlasti u BiH očekuje jako puno posla kada su u pitanju reforme.

"Moramo imenovati glavnog pregovarača kao i pregovarački tim. Sve su to aktivnosti koje od nas očekuju dijalog i dogovor. Razgovarali smo i o Planu rasta, moram reći da smo od EK dobili prijedlog sredstava za BiH i on iznosi 1,8 milijardi eura. Nama je potrebno da ispunimo pretpostavke da bi mogli povući prvu tranšu a to je budžet za početak. On je neophodan", istakla je ona.