'Izazovni trenuci'

Krišto se žalila Orbanu zbog izmjena izbornog zakona: To je pogubno za BiH

Naša predanost evropskim vrijednostima ne smije biti poljuljana ovakvim ili sličnim intervencijama, poručila je

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o unapređenju bilateralne saradnje i europskom putu BiH.

Tokom susreta istaknuto je da je bilateralna saradnja prijateljskih zemalja dobra i da postoji značajan prostor i potreba za povećanjem robne razmjene. Pozdravljen je rad Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Krišto je izrazila zahvalnost premijeru Orbanu i Mađarskoj diplomaciji na snažnoj i bezrezervnoj podršci evropskom putu zemlje domaćina. Dodala je da odluka Evropskog vijeća predstavlja i potvrdu zajedničkog prijateljstva Mađarske i BiH te napora i predanosti koji su doveli do postizanja potrebnog stepena usklađenosti s kriterijima za članstvo u EU.

Istaknula je da je BiH otvaranjem pristupnih pregovora otvorila novo poglavlje evropske budućnosti, ali da predstoji posao na kojem će se morati raditi intenzivno.

Kazala je i da nametnuta intervencija visokog predstavnika u BiH znatno otežava daljnji proces usklađivanja s evropskim standardima.

"Vrlo je bitno da sva rješenja, ne samo kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, kao posebno bitno pitanje za BiH, nego i sva druga, moraju biti rezultat unutarnjeg dijaloga i dogovora, odnosno ta pitanja moraju se rješavati unutar naših institucija, uz poštovanje demokratskih načela i vladavine prava", rekla je Krišto.

Naglasila je da su institucije BiH pokazale u prethodnih godinu dana rada da su sposobne same donositi zakone i propise, što jasno pokazuje i statistika rada Vijeća ministara BiH. Istaknula je da je ovo što je učinjeno s nametanjem izbornog zakona najpogubnije upravo za Bosnu i Hercegovinu.

"Ipak mi i u ovakvim izazovnim trenucima moramo ostati fokusirani na naš zacrtani put i naša predanost evropskim vrijednostima ne smije biti poljuljana ovakvim ili sličnim intervencijama", rekla je Krišto.

Krišto je naglasila kako je potrebno sačuvati fokus na reformama i napretku prema EU, uz istodobno jačanje institucija i demokratskih procesa, a sve kako bi se osigurala trajna stabilnost i prosperitet za BiH.

Na kraju susreta istaknuto je da se treba nastaviti s dobrom ekonomskom saradnjom između BiH i Mađarske, posebno u oblasti poduzetništva, objavilo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.