Vijesti

Krivokapić: Moram vam reći da se žrtve Srebrenice koriste u političke svrhe. To je najgore što se dešava

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije kazao je da je ekonomska saradnja dvije držav prioritet.

Krivokapić kaže da mu je drago što je prvu posjetu imao u Sarajevu, te se prisjetio ranijih dolazaka.

“Za vrijeme olimpijskih igara sam se imao priliku upoznati sa Sarajevom. Ušao sam u lokal i dobio sam piće bez da znam ko mi ga je poslao. Takvo Sarajevo mi je ostalo pri srcu i na svakom koraku pričam i dijelim to iskustvo”, rekao je on.

S Tegeltijom je kaže pričao o dva glavna prioriteta: sređivanje puta preko Šćepan polja, te olakšavanje protoka roba i ljudi preko zajedničkih graničnih prijelaza.

Krivokapić je posebno izrazio zadovoljstvo činjenicom da nema nikakvih spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i Crne Gore te pozvao bh. državljane da ljetuju na crnogorskom primorju.

PROČITAJTE  Tužilaštvo BiH: Uhapšeni bivši pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH

Potom je govorio o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja bi trebalo da bude usvojena u Skupštini Crne Gore.

On ističe da ne zna da li će ona biti usvojena.

“Nemojte mi zamjeriti, moram da kažem, znate najgore što se dešava na ovim prostorima, što žrtve koje su nenadoknadive za porodicu se danas koriste u političke svrhe”, kazao je Krivokapić.

“Ta Rezolucija je jednim dijelom već usvojena 2009. godine kao Deklaracija”, naveo je on.

Kaže da je zbog toga krenuo u proces razriješenja jednog ministra.

“Ja sam zbog Srebrenice krenuo u proces razriješenja jednog ministra, iako sam znao da to može da bude jedan pokušaj rušenja vlade, ali meni je važniji sporazum koji sam potpisao od toga koliko će da traje vlada”.

PROČITAJTE  U Sarajevu uhapšeno pet osoba osumničenih za ratne zločine nad civilima

“Ja nisam čovjek koji kalkuliše. Želim da iskažem svoje žaljenje za sve žrtve koje treba da nas opomenu, nauče da budemo drugačiji. Ovo je prva vlada koja nije nikada ništa dirigovala skupštini. Do sada je Vlada bila nadređena skupštini, ne više”, naveo je crnogorski premijer.

“Pogledi mržnje ne govore nikome dobro, jedina poruka je poruka ljubavi”, kazao je Krivokapić te zaključio:

“Ovo je svima nama poruka da nema toga rata koji je vrijedan i vodi se iz ovih ili onih razloga, jer žrtve više niko ne može vratiti. Pomirenje je važnije od bilo kakve svađe. Ko je pravio greške? Pa kao u braku i ljubavi, ne može jedan da bude krivac. Ovdje smo, dajte zajedno da živimo”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare