provedeno istraživanje

Krompir može dići krvni pritisak ako se prečesto konzumira? Evo šta je najbolja zamjena

Stručnjaci upozoravaju da bi konzumiranje previše krompira u bilo kojem obliku potencijalno moglo biti loše po zdravlje.

Prema istraživanju, konzumiranje krompira četiri puta sedmično može biti štetno i doprinijeti stanju koje izaziva moždane i srčane udare.

Istraživanje, objavljeno u BMJ, prvo je koje je identificiralo krompir kao ključni izvor hipertenzije ili visokog krvnog pritiska.

Pogađa oba spola

"Pronašli smo nezavisne prospektivne asocijacije većeg unosa pečenog, kuhanog ili pire krompira i prženog krompira sa povećanim rizikom od hipertenzije", objavili su američki istraživači iz Bostona.

Dodali su da su žene posebno ugrožene, iako su istraživanja pokazala da hipertenzija pogađa oba spola.

Njihovo istraživanje dovodi u pitanje trenutne savjete o ishrani, koji preporučuju škrobne ugljene hidrate kao što su krompir, tjestenina, riža ili hljeb", piše The Guardian.

Svoja su otkrića temeljili na ispitivanju više od 187 hiljada muškaraca i žena u tri velike studije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uspoređivali su zdravlje onih koji su jeli krompir četiri ili više puta sedmično s onima koji su to činili samo jednom mjesečno.

Prva grupa imala je veći rizik od hipertenzije u sve tri studije.

"Ova otkrića imaju potencijalno važne posljedice za javno zdravlje, budući da ne podržavaju potencijalnu korist od uključivanja krumpira kao povrća u vladine prehrambene programe, već podupiru štetan učinak koji je u skladu s štetnim učincima visokog unosa ugljikohidrata koji se vide u kontroliranoj prehrani studije,” dodali su autori istraživanja.

Što jesti umjesto krumpira?

Istraživači savjetuju da krompir što češće zamijenite povrćem bez škroba. Zanimljivo, nisu pronašli nikakvu povezanost između jedenja čipsa i povećanog rizika od visokog krvnog pritiska.

Međutim, naučnici nisu mjerili unos soli kod ljudi, što bi moglo utjecati na njihove nalaze. No rekli su da je krompir problematičan jer ima visoko glikemijsko opterećenje, osobito kuhani krompir.

Pitanja bez odgovora

Iako smatraju da nisu uvjerljivo utvrdili da krompir uzrokuje visoki krvni pritisask, otkrili su da je veći dugoročni unos pečenog, kuhanog ili pire krompira značajno povezan s povećanim rizikom od hipertenzije kod žena, neovisno o brojnim drugim prediktorima rizika od hipertenzije, uključujući faktore prehrane kao što su unos cjelovitih žitarica i unos cjelovitog voća i povrća.

Mnogi se ne slažu s nalazima Helena Gibson-Moore, nutricionistica iz British Nutrition Foundation, rekla je da su otkrića ostavila mnoga pitanja bez odgovora.

"Zašto postoji razlika u nalazima za pržene krompiriće i čips i je li ikakva poveznica povezana sa sastojcima (kao što su mast i sol) koji se dodaju krumpiru, a ne sa samim krumpirom? Kao takvi, rezultati ne bi trebali promijeniti trenutne nutricionističke savjete prema kojima krumpir daje koristan doprinos unosu hranjivih tvari poput vlakana i vitamina C”, dodala je. Dr. Louis Levy iz Public Health England.

Victoria Taylor, viša dijetetičarka British Heart Foundationa, smatra da ovo istraživanje pokazuje samo povezanost, ali ne uzrok i posljedicu hipertenzije.