Pečene kruške sa plemenitim sirom, orašastim plodovima i medom jednostavno su, a opet tako elegantno predjelo, međuobrok ili fini zalogaj uz vino. Ne morate čekati jesen da biste uživali u kruškama jer će i rane ljetne sorte biti i više nego dobre za pečenje.
Možete koristiti Gorgonzolu ili Roquefort, a od orašastih plodova možete izabrati šta god želite. S kruškama i sirom dobro će se slagati orasi, bademi, pinjoli i indijski oraščići. Ako ne želite, ne morate kruške zaliti medom, ali svakako ih kušajte i tako.Uz ovu dekadentu kombinaciju okusa savršeno će pristajati i pržena panceta ili pršut.
Ponekad izgleda kao da je svako jelo francuske kuhinje osmišljeno da bi se sljubilo s vinom, pa će tako i uz pečene kruške s plemenitim sirom savršeno pristajati suha bijela vina.
Kruške s plemenitim sirom, orašastim plodovima i medom možete imati na stolu za samo pola sata, a na pripremu ćete potrošiti tek desetak minuta.
Sastojci za kruške sa plemenitim sirom:
- 6 krušaka
- 100 g Gorgonzole ili Roqueforta
- ½ šoljice nasjeckanih oraha ili badema
- 1 čajna kašika svježeg lišća timijana
- 3 kašike meda, po želji
Priprema krušaka s plemenitim sirom:
- Zagrijte rernu na 190 stepeni.
- Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- Kruške operite i osušite papirnatim ručnikom.
- Prerežite ih na pola po dužini i izdubite jezgru.
- Posložite ih prerezanom stranom prema gore u lim za pečenje i svaku polovicu napunite sirom pa pospite orašastim plodovima.
- Pecite 20 minuta.
- Poslužite toplo.