Magazin

Kruške sa sirom: Čudo od okusa

Pečene kruške sa plemenitim sirom, orašastim plodovima i medom jednostavno su, a elegantno predjelo, međuobrok ili fini zalogaj uz vino

Pečene kruške sa plemenitim sirom, orašastim plodovima i medom jednostavno su, a opet tako elegantno predjelo, međuobrok ili fini zalogaj uz vino. Ne morate čekati jesen da biste uživali u kruškama jer će i rane ljetne sorte biti i više nego dobre za pečenje.

Možete koristiti Gorgonzolu ili Roquefort, a od orašastih plodova možete izabrati šta god želite. S kruškama i sirom dobro će se slagati orasi, bademi, pinjoli i indijski oraščići. Ako ne želite, ne morate kruške zaliti medom, ali svakako ih kušajte i tako.Uz ovu dekadentu kombinaciju okusa savršeno će pristajati i pržena panceta ili pršut.

Ponekad izgleda kao da je svako jelo francuske kuhinje osmišljeno da bi se sljubilo s vinom, pa će tako i uz pečene kruške s plemenitim sirom savršeno pristajati suha bijela vina.

Kruške s plemenitim sirom, orašastim plodovima i medom možete imati na stolu za samo pola sata, a na pripremu ćete potrošiti tek desetak minuta.

Sastojci za kruške sa plemenitim sirom:

  • 6 krušaka
  • 100 g Gorgonzole ili Roqueforta
  • ½ šoljice nasjeckanih oraha ili badema
  • 1 čajna kašika svježeg lišća timijana
  • 3 kašike meda, po želji

Priprema krušaka s plemenitim sirom:

  • Zagrijte rernu na 190 stepeni.
  • Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  • Kruške operite i osušite papirnatim ručnikom.
  • Prerežite ih na pola po dužini i izdubite jezgru.
  • Posložite ih prerezanom stranom prema gore u lim za pečenje i svaku polovicu napunite sirom pa pospite orašastim plodovima.
  • Pecite 20 minuta.
  • Poslužite toplo.