u srednjovjekovnom selu

Kuće u Italiji koštaju samo euro. Niko ih ne kupuje

U italijanskom gradu Patrica prodaje se 40 kuća za samo euro, ali gradonačelnik jednostavno ne može da nađe kupca. Zašto?

Kuća za odmor u Italiji za samo jedan euro san je koji su mnogi ljudi ispunili. Oronule zgrade u Maenzi u regiji Lacio, kao i kuće u Mussomeliju na Siciliji ili u Ollolaiu na Sardiniji, prodavale su se kao kolači.

Patrica, udaljeno srednjovjekovno selo južno od Rima sa skoro 3.000 stanovnika, također želi spasiti svoje kuće, a time i zajednicu. Međutim, gradonačelnik Lucio Fiordaliso prodao je samo dvije od 40 slobodnih nekretnina.

Razlog tome su pravne prepreke. Dok gradovi koji su nedovoljno naseljeni zbog zemljotresa i drugih elementarnih nepogoda imaju službenu dozvolu za prodaju napuštenih kuća bez saglasnosti porodica vlasnika ili njihovih nasljednika, to se ne odnosi na Patricu.

“Prvo nam je potrebna spremnost vlasnika ili njihovih nasljednika da prodaju svoje stare kuće”, rekao je Fiordaliso za američki novinski portal CNN.

"Tek tada možemo dati ove nekretnine na prodaju, što proces čini veoma kompliciranim. Gotovo nemogućim."

S jedne strane, prvo morate pronaći porodice koje su odavno emigrirale u inostranstvo. Osim toga, na njegov zahtjev se odazvalo samo deset vlasnika, a tu je i činjenica da se po italijanskom zakonu nijedna prodaja ne može obaviti bez pisane saglasnosti svih nasljednika i - kako je ovdje uobičajena praksa - zgrade su podijeljene na sve nasljednike.

"Prodaja potencijalnih kuća od euro zašla je u ćorsokak, posebno zato što je većina rođaka koji su dijelili istu imovinu bila u sukobu iz ličnih razloga ili se nisu mogli dogovoriti oko prodaje", rekao je gradonačelnik Fiordaliso.

Ali čak i ako se ova prepreka prevaziđe, nastaju dodatni problemi za nasljednike i potencijalne kupce. S jedne strane, moglo bi se dogoditi da nasljednici moraju da računaju sa zaostalim porezima i naknadama za zbrinjavanje otpada do 2.500 eura. S druge strane, mnoge kuće od eura su u veoma zapuštenom stanju.

Uprkos svim poteškoćama, gradonačelnik Lucio Fiordaliso ne odustaje. Čak podstiče stanovnike da povećaju atraktivnost grada kako bi privukli pridošlice: gradska vijećnica je finansirala obnovu fasada starih palata, što je motiviralo neke porodice da obnove i svoje kuće.

Svako ko se odluči i na komercijalnu djelatnost poput prenoćišta s doručkom ili trgovine u starom gradu oslobođen je određenih poreza na deset godina. Pravo na poreske olakšice imaju i stranci koji se žele nastaniti u Patrici i pokrenuti mali biznis.