Vijesti

KUCZ – Preduzeti neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina

Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo izdao je preporuke pravnim subjektima i fizičkim osobama za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od poplava.

Kako navode, s obzirom da se 08. i 09. novembra, a prema vremenskim prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, na području Kantona Sarajevo očekuju kišne padavine, koje mogu dodatno usložiti trenutnu situaciju, preporučuje se svim pravnim subjektima i fizičkim osobama, da odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina, te pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine.

Na taj način će se, kako navode dalje iz Operativnog centra KUCZ, stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve. 

– Posebno apelujemo na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi bili spremni kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće obilne kišne padavine na području svojih općina – ističu iz Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare